Har man endnu ikke haft fornøjelsen af at prøve langtidsstegte eller bagte hvidløg, så kan navnet på denne klassiske, franske bistro ret vække nok så megen gru alene ved tanken om de mange hvidløgsfed. Os der har prøvet det ved dog godt, at ved denne tilberedningsmetode forvandles hvidløgenes normale hårdhed og skarphed til en mild og nærmest sødlig smag.
Retten kan laves på utallige måder. Man kan gøre som brødrene Price og stege kyllingen hel i en gryde med låg sat i ovnen, eller man kan gøre som Rick Stein og blidt sautere kylling og hvidløg på en pande på komfuret. Jeg bruger ovnmetoden, men i stedet for at stege kyllingen hel, har jeg valgt at partere kyllingen. Jeg har desuden tilsat frisk rosmarin, små gulerødder og citron i grove stykker, som nærmest karameliseres i ovnen.
Kylling, hvidløg, citron og gulerødder klar til at komme i ovnen
Det bedste ved denne ret er, at når først kyllingen er parteret og smidt i et fad med grøntsagerne, passer det hele sig selv. Derfor er det en god ret til uformelle gæstemiddage, hvor man kan hygge om gæsterne i stedet for at være lænket til køkkenet. Man kan også gøre som jeg, der da denne ret langsomt stegte færdig i ovnen, gik i gang med andre køkkenprojekter. Igår var det hjemmelavet oksefond og jordbæris.
Spis kylling med fyrre fed hvidløg med nye kartofler, en god salat og lidt brød til at smøre det bløde hvidløg på.
Kylling med 40 fed hvidløg
Ingredienser
- 1 kylling
- 40 fed hvidløg (cirka 2 – 3 hele hvidløg)
- 1 halv citron (skåret i både og dernæst halveret)
- små gulerødder efter smag
- frisk rosmarin
- olivenolie eller anden god olie
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Indstil ovnen på 170 grader.Parter kyllingen (gem eventuelt rygbenet til fond) og læg stykkerne i et ovnfast fad sammen de upillede hvidløg, citron og gulerødder. Drys med frisk rosmarin, en smule olie samt salt og peber. Dæk fadet låg eller sølvpapir og steg i ovnen i cirka 1 time og 15 minutter. Fjern herefter låg eller sølvpapir, skru varmen op på 225 grader og steg yderligere 15 – 20 minutter. Tjek om kyllingen er færdig (kødet skal slippe benet). Hvis ikke gives den lidt ekstra i ovnen.
- Anret kyllingen på tallerkner eller serveringsfad, hæld stegeskyen fra det ovnfaste fad over i en lille skål, skum for fedt og hæld resten over kyllingen. Hvis man ønsker en cremet sauce i stedet, kan man, mens man holder kyllingen varm, koge stegeskyen med en smule fløde og lidt ekstra kyllingefond. Smag til med salt og peber og jævn til den ønskede konsistens.