Foto Sarah Coghill
November måned flyver af sted, mens vintermørket kommer snigende. Nogle dage er det næsten som om, at solen aldrig rigtig står op. Derfor må der gerne komme lidt farver på tallerkenen, der kan lyse de grå efterårsdage lidt op. Heldigvis står der af gode grunde mest thaimad på menuen hos mig, men denne nemme og hurtige lammeburger med feldsalat, hjemmerørt hvidløgsdressing og den smukke løgsalat (efter mellemøstligt forbillede) er også et godt bud på en kedelig efterårsdag. Som altid kan man naturligvis variere efter, hvad man har ved hånden, og en købt cremefraichedressing eller blot en skefuld mayonnaise eller to kan også erstatte den fra opskriften.
Jeg har brugt en købt bagerbolle til denne opskrift, som jeg lavede til smagogbehag, men de fantastiske hjemmelavede burgerboller eller pitabrød vil også være rigtig gode til. Har man lyst, kan man også lave en variant, hvor det hakkede lammekød er skiftet ud med oksefars.
Lammeburger med løgsalat
Ingredienser
- ½ rødløg
- 3 fed hvidløg
- 1 spsk. olie
- ¼ bdt. bredbladet persille
- 500 g hakket lammekød
- 3 spsk. rasp
- 1 æg
- 2 tsk. za’atar (mellemøstlig krydderiblanding)
- 1 dl cremefraiche
- 1 spsk. mayonnaise
- 4 store boller eller pitabrød
- Salat
- Salt, peber
Løgsalat
- 2 rødløg
- bredbladet persille
- 1 citron
- 1 spsk. olie
Fremgangsmåde
- Hak løg og hvidløg, sæt ⅓ af det hakkede hvidløg til side og steg resten med løg i olie, uden at det tage farve. Lad afkøle og bland med hakket persille, lammekød, rasp, æg, za’atar, salt og peber. Form til fire hakkebøffer, dæk med husholdningsfilm og sæt på køl, indtil de skal bruges.
- Bland cremefraiche med mayonnaise, det resterende hvidløg, salt og peber. Grill lammebøfferne ca. 5 minutter på hver side, smør bollerne med cremefraichedressing og fyld med salat, lammebøffer og løgsalat.
Løgsalat
- Pil og halvér løgene, snit dem fint og hak persillen groft. Pres citronen og vend sammen med løg, persille og olie. Lad salaten trække på køl, indtil den skal bruges.