Min nye kogebog, Flere Kødfrie Dage, er blot en halv måned gammel, men jeg tænkte, at det var på tide at dele en opskrift fra den. Derfor får I her en af mine absolutte favoritter fra bogen, linsefrikadeller, som jeg kommer til at lave igen og igen. Det er i øvrigt også retten, jeg har valgt at servere på onsdag, hvor Jyllands-Posten kigger forbi. De skal lave en reportage fra mit køkken i anledningen af publiceringen af bogen. Med sig har de slagtermesteren fra Slagteren ved Kultorvet for at se, om man kan omvende en kødspiser med en af mine retter.
Jeg har dog slået fast, at jeg ikke er fanebærer inden for kampen om at redde klimaet ved at skære ned på kødet. Klimaet er en af mine egne bevæggrunde, og da rigtig mange går med tanker om at skære ned, vil jeg med bogen gerne hjælpe dem, der ønsker det. Min mission er, at det ikke skal føles som en straf af skære ned en eller flere dage om ugen. Det gælder i øvrigt også, selv om man normalt elsker kød.
Børnevenlige linsefrikadeller
De her linsefrikadeller er virkelig lækre, og jeg vil gerne slå et slag for, at alle linseskeptikere giver den et forsøg. Hvorfor? Fordi jeg selv var skeptiker engang, men nu har jeg fået øjnene op for dem. De skal blot indgå i de rigtige retter. Da linsefrikadellerne minder ret meget om klassiske frikadeller, så er der også noget genkendelighed ved dem. Det kan være en fordel, hvis man eksempelvis vil servere retten for børn (udelad dog chilien). Jeg kommer linsefrikadellerne i en lun tortilla sammen med en salat med spidskål, rødløg og koriander. Slutvis får de også et skud god hjemmelavet dressing med cremefraiche og hvidløg.
Da jeg krydrer mine linsefrikadeller godt og grundigt, passer de ikke helt til mormor-tilbehøret med kartofler og sovs. Prøv dem med tilbehøret i opskriften her, eller nyd dem sammen med pitabrød eller en god salat.
Krydrede linsefrikadeller
Ingredienser
- 2 dl røde linser
- 2 små løg eller 1 stort
- 2 fed hvidløg
- 1 mellemstor gulerod
- 1 bdt. purløg
- 2 æg
- 4 spsk. rasp
- 4 spsk. hvedemel
- 4 spsk. havregryn
- 1 tsk. spidskommen
- 1 tsk. paprika
- 1 tsk. chilipulver
- Smør eller olie til stegning
- ½ spidskål
- 1 lille rødløg
- ½ bdt. koriander
- 2-3 limes
- 1 nip sukker
- 4-8 wraps ((fx fuldkornstortillas))
- Hvidløgsdressing (se note)
- Salt og peber
Noter
Fremgangsmåde
- Skyl linserne, kog dem i letsaltet vand eller bouillon i 15 minutter, og lad dem dryppe af i en sigte. Pil og hak løg og hvidløg fint, og riv guleroden. Snit purløg fint. Bland det hele i en skål, og tilsæt æg, rasp, hvedemel, havregryn og krydderier. Lad farsen hvile på køl i 30 minutter.
- Form farsen til frikadeller, og steg dem gyldne på en pande i smør eller olie. Snit spidskålen i tynde strimler. Pil rødløgene, og skær dem i tynde skiver. Snit korianderen, og bland det hele med limesaft, sukker, salt og peber.
- Lun dine tortillas i ovnen eller på en pande, og nyd dem fyldte med lune linsedeller, spidskålssalat og hvidløgsdressing.