Blåmuslinger hører til blandt mine absolutte livretter – uanset om de er dampet, gratineret i ovnen eller indgår som en del af en fiskesuppe, paella eller lignende. Når jeg spiser ude, forsøger jeg ofte at vælge retter, som jeg ikke kan lave selv, men når der er muslinger på menuen, må jeg næsten altid give efter for trangen til de delikate skaldyr. På ferier i Frankrig er moules frites på menuen ofte et afgørende kriterie ved valg af bistro. Serveret sammen med sprøde pomfritter, en god aioli og et glas hvidvin er det svært at ønske sig mere.
Heldigvis skal man ikke hele vejen til Frankrig for at nyde gode blåmuslinger. I Løgstør i Nordjylland, lige ved Limfjorden under en times kørsel fra Aalborg, fejres blåmuslingerne til den årlige Muslingefestival med et væld af aktiviteter og oplevelser af både kulinarisk og kulturel art for små som store. Med min kærlighed til blåmuslinger er det kun passende, at jeg lægger vejen forbi festivalen, hvor et af de helt store trækplastre er det cirka et ton dampede blåmuslinger, som serveres frit og kvit til festivalens besøgende fredag aften. Inden da vil der blandt andet være egnsretkonkurrence, hvor deltagerne dyster om at lave den bedste ret med muslinger, og festivalen byder også på markedsplads, grill, kogeskole for børn, musik og meget andet. Se det fulde program her.
Personligt glæder jeg mig også til at hilse på nogle andre madbloggere til en muslingekogeskole arrangeret af netværket Mad+Medier i samarbejde med VisitNordjylland/www.smagedage.dk. Her vil restauratør Jimmi Petersen fra Restaurant Kanalfogedens Køkken guide os under kreeringen af retter, hvor de kødfulde blåmuslinger fra Limfjorden får lov at være midtpunkt.
Muslingefestivalen finder sted fra fredag den 13. juli til søndag d. 15 juli på Kunsttorvet i Løgstør. Ses vi?