I sidste uge afholdt jeg som bekendt mit første madkursus for bloggens læsere. Jeg har tidligere stået i spidsen for madkurser, men denne gang var det noget lidt andet. Det var så hyggeligt endelig at sætte ansigt på flere ligesindede madentusiaster, som jeg har ping pong’et med på især facebook og Instagram gennem de seneste par år.
Menuen lød blandt andet på hjemmelavet grøn karrypasta, hvor deltagere stiftede bekendtskab med flere eksotiske ingredienser som den stærktlugtende rejepasta, kaffir limeblade, galanga og citrongræs. Der er uhyre mange små tips, som man kan dele ud af, og jeg forsøger altid at gøre mit bedste herinde, men når man står med folk, der skal prøve en ukendt ingrediens første gang, er det faktisk også utroligt lærerigt for mig. Jeg, der er vokset op med de her ingredienser, kan nogle gange glemme, at ikke alle ved, hvordan man eksempelvis klargør citrongræs. Den grønne karrypasta blev brugt til en gang kiew wan gai, eller kylling i grøn karry på dansk, som var med traditionelt fyld bestående af to slags thailandske auberginer og den skønne og aromatiske søde thaibasilikum.
Vi skulle også lave en mere frisk ret, som hører til blandt mine favoritter, og som rigtig fint symboliserer thaikøkkenets leg med flere af grundsmagene. Larb namtok, som retten hedder, er en godt krydret sag med ristet klisterrispulver, asiatiske skalotteløg og masser af urter, fiskesauce, lime og chili. Når først man har fundet den rette smagsbalance mellem syrligt, sødt, salt og stærkt i denne ret, behersker man sådan set et væld af thailandske salater, hvor samme dressing går igen.
Herudover er det svært at lave et thai-madkursus uden at sætte min mors fabelagtige forårsruller på menuen. De kan være lidt svære at give sig i kast med på grund af de mange eksotiske ingredienser, og så er der jo også det der med foldeteknikken. Det blev til en ordentlig bunke, som vi spiste sammen i fællesskab til forret, inden vi tog fat på resten af retterne.
Til dessert nød vi klisterris i sød kokosmælk med de skønne gule mangoer fra Asien, som er i sæson lige nu. Dem, jeg havde fået fingre i, var desværre ikke helt modne, så der var mere syre end normalt, men det gik nu også til den søde kokosmælk i risen. Det der med udenlandske desserter kan være lidt tricky, og som min sidemand kommenterede, var det en anelse tungt med en risdessert efter grøn karry med ris. Ikke desto mindre lod det til, at den var et stort hit, og for mig er det en af mine absolutte favoritter fra thaikøkkenet.
Jeg havde selv en helt fantastisk aften med de mange søde mennesker, og feedbacken har efterfølgende været helt fantastisk. Flere har allerede spurgt ind til næste kursus, så jeg har skyndt mig at reservere køkkenet i Jægersborggade to aftener på den anden side af sommeren. Den ene aften bliver torsdag den 28. august, og den anden bliver onsdag den 24. september. Begge dage fra klokken 17.00 indtil ca. 21. Sæt derfor kryds i kalenderen allerede nu og send mig en besked, hvis man ønsker at få fingrene i en af pladserne. Menuen er endnu ikke på plads, den offentliggør jeg snart her på siden, men jeg leger lidt med tanken om pad thai (efter ønske), gai yang (thaimarineret grillkylling) og grøn papayasalat.
Andre forslag til retter eller temaer til fremtidige kurser?