Foto Sarah Coghill
Påsken står for døren, og vanen tro kaster vi os atter over de mange gode mormorklassikere til det store kolde bord. Helt personligt er sild en af de ting, jeg ikke ville undvære, hvis det var mig, der inviterede vennerne eller familien til påskefrokost. Sådan tror jeg egentlig, at de fleste danskere har det. Derfor var det oplagt at kaste sig over denne traditionelle spise, da jeg lavede opskrifter til smagogbehags påskenummer.
Jeg har tidligere delt mine opskrifter på de klassiske marinerede sild og stegte sild i eddike. Denne gang byder jeg på en variation af førstnævnte, som ligeledes er lavet fra bunden på udvandede spegesild (de går også under navnet saltsild hos fiskehandleren). Selv om der intet er i vejen med at købe begge slags, så er jeg ret vild med at lave dem selv, da man så selv kan bestemme balancen mellem surt og sødt. Serveret sammen med den traditionelle karrysalat eller denne friske urtecreme er det svært at ønske sig mere.
Marinerede sild med kapers og urtecreme
Ingredienser
Ingredienser
- 2 hele spegesild (saltsild)
- 2 ½ dl lagereddike
- 2 ½ dl sukker
- 2 laurbærblade
- 1 spsk. sorte peberkorn
- 5 hele nelliker
- 1 lille løg
Urtecreme
- 1 ½ dl cremefraiche
- ½ dl mayonnaise
- 1 tsk. dijonsennep
- 2 spsk. kapers
- 2 forårsløg
- ½ bdt. friske urter (fx purløg, persille, dild)
- Citronsaft
- Salt og peber
Fremgangsmåde
- Fileter spegesildene (få evt. fiskehandleren til det), flå skindet af og udvand natten over. Bring eddike, sukker, laurbærblade, peberkorn og nelliker i kog i en gryde. Tag gryden af varmen, når sukkeret er smeltet og køl af. Skær spegesildefileterne i mindre stykker og skær løg i skiver. Læg lagvis en beholder og hæld lagen over. Lad trække i mindst et døgn på køl.
Urtecreme
- Bland cremefraiche, mayonnaise og sennep i en skål. Hak kapers groft, snit forårsløg og hak krydderurter. Smag til med citronsaft, salt og peber.