Hvis man har taget sig tiden til at lave en lækker hønsekødsuppe eller oksekødsuppe, kan man passende kaste sig ud i en omgang hjemmelavede kød- og melboller, mens suppen simrer færdig. Jeg har testet lidt forskellige metoder til at lave melboller og er kommet frem til opskriften herunder. Det er ret vigtigt, at man kommer melbollerne i isvand efterfølgende, da de ellers kan have en tendens til at smatte ud.
Traditionelt benyttes en bollesprøjte til melboller, men en sprøjtepose vil fungere helt fint. Jeg bruger selv en tyk engangssprøjtepose, hvor jeg klipper hul i bunden, så størrelsen passer. Det kan være lidt svært at vurdere, hvor stort hullet skal være, hvis man ikke har lavet melboller før, så klip hellere et lille hul end et større. Så kan man altid justere bagefter. Hvis man bruger en almindelig genanvendelig sprøjtepose, vælger man blot en rund tyl af passende størrelse.
Kød- og melboller
Ingredienser
Melboller
- 60 g smør
- 100 g hvedemel
- 2 dl vand
- 2 æg
- Salt, hvid peber
Kødboller
- 250 g svinefars eller hakket kalv og flæsk
- 1 æg
- 1,5 spsk. hvedemel
- 1 spsk. fintrevet løg
- Salt, peber
Fremgangsmåde
Melboller
- Bring smør og vand i kog i en gryde, tilsæt mel og pisk grundig til en ensartet dej. Pisk salt og peber i dejen og tag gryden af varmen. Lad dejen køle af en smule og pisk æggene i et ad gangen. Kom dejen i en bollesprøjte eller sprøjtepose og sprøjt til melboller af passende størrelse. Klip af med saks. Alternativt kan melbollerne formes med to teskeer.
- Kom melbollerne i letsaltet vand, og lad dem simre blidt ved kogepunktet eller lige under i 5-7 minutter. Tag op med hulske og læg i isvand i et par minutter. Tag herefter op og lad dem dryppe af i et dørslag. Sæt til side indtil servering. Varm forsigtigt i suppen, uden at den kommer i kog, lige inden servering.
Kødboller
- Rør alle ingredienser sammen og sæt på køl i en halv time. Form til små kødboller med to teskeer og kog i cirka 5 minutter. Tag dem op med hulske og sæt til side. Varm forsigtigt i suppen, uden at den kommer i kog, lige inden servering.