Knaldrød punchbowle i et eventyrligt dekoreret lokale
Som enhver anden fortælling, uanset om det er en film, en bog eller et teaterstykker, så nytter det ikke noget, hvis en anmeldelse inkluderer et fuldt resumé. Og det her er egentlig heller ikke en anmeldelse, men blot en lille bid af Mette Martinussens fantastiske univers på 1. th i København. En aften i den store herskabslejlighed på Herluf Trolles Gade handler nemlig lige så meget om fortællingen og de medspisende, som den handler om måltidet, der danner ramme om aftenens oplevelse.
Mette Martinussen har døbt den gastronomiske fortælling Mellem himmel og bord, og den inkluderer alt fra drømmende toner, skiftende lys, kulsort brød, lykkekager på et træ og flakkende lyssommerfugle. Kokken, der i dag er mere optaget af fortællingen, scenografien og værtsskabet har allieret sig med den respekterede Michelinkok Mikkel Maarbjerg (kendt for at opnå to stjerner på rekordtid, hvorefter han forlod restauranten og droppede hele Michelinræset), som jeg havde æren af at sidde sammen med ved dommerbordet til Årets Vildtret tilbage i oktober. Han har været med til at udvikle menuen, som 1. th’s kokke formår at udføre til guldmedalje.
Stenbiderrogn på hisbiscus-malet tallerken
Fortællingen starter allerede inden man træder inden for i opgangen, og den forsætter i de rum, der leder ind til den aflange spisesal, hvor kokkene arbejder i det åbne køkken i den fjerne ende. Her bænkes gæsterne rundt om et langbord, før næste kapitel får lov til at udspille sig i krystalglassende, på stentøjet og elegante håndlavede tallerkner.
Selv fortæller Mette Martinussen følgende om Mellem himmel og bord: ” Vi serverer et guddommeligt måltid i forførende omgivelser, for at få vores gæster til at løfte blikket fra tallerkenen og opdage, at der findes mere mellem himmel og bord – nemlig andre mennesker. Om det er din kæreste, mor eller kollega, du spiser sammen med, så håber vi på at give oplevelsen af at have mødt dem på ny, efter en aften hos os.”
Fantastiske blæksprutter og nye løg
For at være helt ærlig, så var jeg meget nysgerrig efter at se, om måltidet nu også kunne leve op til de rammer, som vores værtinde er så optaget af. Vi havde fornøjelsen af at have hende med til bords, og hun fortalte i løbet af aftenen, at hun går mere op i selskabet og alt det rundt om det, der foregår på tallerkenen, end maden selv. For mig betyder maden helt enormt meget, og det var derfor kun absolut glædeligt, at den på ingen måde skuffede. Vi spiste blandt andet en af de lækreste retter med blæksprutte, jeg til dato har smagt, og så var jeg vild med, at Mikkel Maarbjerg ikke er bange for at tage asiatiske afstikkere. Jeg vil ikke fortælle meget mere, for jeg synes, at oplevelsen på 1. th skal byde på overraskelser. Jeg kan kun sige, at jeg havde en virkelig dejlig aften.
Få mere info om 1. th lige her.
Disclaimer: Jeg var inviteret af Mette Martinussen og 1. th, men uden krav om at skrive om oplevelsen. Ovenstående meninger er helt og aldeles mine egne.