Det var mit tredje besøg i Løgstør, da jeg lagde vejen forbi til årets muslingehøstfest for kort tid siden. Den nordjyske by, som er blevet tildelt kælenavnet ”Muslingebyen”, ligger idyllisk lige ud til Limfjorden med udsigt til Livø. Som de andre besøg, var det også denne gang en kort affære, og jeg gad godt blive lidt længere næste gang. Der er nemlig helt utroligt kønt med de gamle bygninger i den ældre del af byen lige ved vandet og Frederik den VII’s Kanal, som solen endnu engang strålede højt over.
Jeg og et par andre bloggere og Instagram’ere var af det lokale turistkontor blevet inviteret forbi til fejringen af en af Limfjordens mest skattede råvarer, blåmuslingen, som jeg er kæmpe fan af (se bare her, her og her). Høstfesten finder sted i april måned forud for muslingefestivalen i forsommeren, og under den fragtes muslingerne til byen i Limfjordsmuseets båd. Muslingelaugets oldermænd godkender dernæst de indbragte muslinger, hvorefter de fragtes i hestevogn op i byens gågade. Her bliver der fra adskillige stande uddelt smagsprøver på muslinger, og det kombineret med forårssolen er for alvor noget, der kan trække folk til. Faktisk er høstfesten lidt af et tilløbsstykke med både musik og smagsprøver på blandt andet snaps, og jeg stødte ind i et par velkendte ansigter fra mine tidligere besøg.
Min yndlingssmagsprøve var fra Pavillon Christiansminde, hvor man tilsætter fintskåret grønt og dampede muslingerne i øl.
Høj sol over Løgstør og massevis af smagsprøver lokkede mange folk til.
Muslingehøstfesten er en årlig hyldest til det lokale muslingefiskeri, der sørger for muslinger i gryden rundt omkring i hele landet. De skrabes op fra muslingebankerne i Limfjorden, og selv om det her med skrab og havbund i samme sætning sjældent vækker positive associationer, så er muslingefiskeriet her faktisk det første i verden, der er MSC-certificeret. Det betyder med andre ord, at fiskerne her ifølge organisationen Marine Stewardship Counsel udfører deres arbejde på en bæredygtig måde.
Under besøget fik vi lejlighed for at tage en snak med muslingefisker Carsten Nørremark Jensen, der fortalte, at hele 90 procent af blåmuslingerne ender i udlandet. Det er lidt skørt at tænke på for en muslingeelsker som undertegnede, for i min bog er der få ting bedre. Tager man sundhedshatten på, så indeholder blåmuslinger også en stor mængde vitaminer og mineraler, og så er det tilmed en af de mest CO2-neutrale proteinkilder blandt vore fødevarer ifølge Fødevareministeriet.
Skøn mad på Kanalfogedens Køkken.
Efter smagsprøver og muslingesnak kunne jeg endnu engang sætte mig til bords i Kanalfogedens Køkken, hvor vi blev budt på fantastisk lækre dampede blåmuslinger, inden vi sluttede af med nogle fremragende oste fra Sønderhavens Gårdmejeri. Det var en helt fantastisk hyggelig dag med god mad og godt selskab – og vist også en personlig rekord for indtagelsen af blåmuslinger.
For flere billeder tjek #himmerland på Instagram, hvor I også kan se billederne fra de andre tiltagere på turen.
Indlægget er udgivet i samarbejde med VisitVesterhimmerland.
Abonner
2 Kommentarer
Ældste