Reklame – Indlægget er udgivet i samarbejde med Fiskars
Lige nu er mit hjem fyldt med den skønneste duft af den oksehaleragout, der simrer i en gryde på komfuret. De braiserede oksehaler svømmer rundt i en herlig kombination af rødvin, løg, hvidløg, friske krydderurter, tomat, champignon og gulerod. Jeg behøver vel næppe at nævne, at jeg glæder mig helt afsindigt meget til at stikke gaflen i dem senere i dag. Sådan en omgang simremad med masser af saft og kraft kræver flere timers nænsom tilberedning. Tålmodighed er ikke en af mine dyder, men lige når det gælder simremad, synes jeg, at den er værd at vente på.
Indlægget er sponseret af den finske køkkengrejs-producent Fiskars, som netop har lanceret en ny serie kaldet Norden. Den indeholder blandt andet knive samt gryder og pander i støbejern. Sidstnævnte to er med en såkaldt Thermium-mineralbehandling, der giver dem non-stick egenskaber, og gør dem egnede til rengøring med mildt opvaskemiddel.
Jeg var ikke klar over det før nu, men Fiskars skulle være det ældste køkkengrejs-mærke i verden. Historien strækker sig hele 369 år tilbage i tiden, og i forbindelse med designet af de nye produkter, har producenten taget et kig i egne arkiver. Idéen var at skabe noget, der på én gang er robust og tåler tidens tand, mens den samtidig bærer præg af et nordisk design.
Favorit siden tidernes morgen
Tankerne bag designet inspirerede retten her, for netop simremad er noget, man altid har sat til livs siden opdagelsen af ild. Man kan bruge et væld af forskellige udskæringer som bov i store tern, skank, kæber og andre seje udskæringer, der kræver længere tid i gryden. Mit valg faldt på oksehaler, da jeg spottede dem i mit lokale supermarked for et par dage siden. Fordelen ved at bruge oksehaler er den rige smag, du får ud af dem pga. benene i halerne. Der er derfor ingen grund til at supplere med fond eller bouillon.
Udover smagen fra de braiserede oksehaler, så tager gryderetten også smag af et par skefulde tomatpuré og cherrytomater på dåse. Du kan også bruge hakkede tomater eller flåede tomater. Ved brug af sidstnævnte ville jeg dog mose dem lidt med grydeskeen. Jeg er dog ret vild med at bruge cherrytomater på dåse for tiden, da de har en skøn sødme. Herudover ser de flotte ud i mange retter. Der er også en halv flaske rødvin i, og kombinationen af vinen, tomaterne og oksehalerne er intet mindre end himmelsk. Fyldet består endvidere af brune champignon og gulerod i tern. Jeg venter med at komme begge dele i til sidste del af simretiden, så de ikke koger alt for meget ud.
De braiserede oksehaler smager fremragende sammen med en god smørmættet kartoffelmos, men ris, polenta eller pasta er også gode følgesvende til dem.
Lyst til flere retter med simremad? Tag også et kig på mine opskrifter på osso buco, coq au vin og boeuf bourguignon.
Oksehaleragout - braiserede oksehaler
Ingredienser
- 2 løg
- 3-4 fed hvidløg
- 2 stilke bladselleri
- Olie til stegning
- 1,5-2 kg oksehaler skåret i grove stykker
- 125 g pancetta eller bacon i tern
- 3 spsk. tomatpuré
- 1 ds cherrytomater ((kan erstattes af flåede eller hakkede tomater))
- ½ flaske rødvin
- 3-4 kviste rosmarin ((og/eller timian))
- 3-4 kviste bredbladet persille ((kan udelades))
- 500 g brune champignon
- 4 gulerødder
- Majsstivelse
- Salt, peber
Kartoffelmos:
- 1-1,5 kg bagekartofler
- 25-50 g smør
- 1,5-2 dl mælk
- Salt, peber
Noter
Fremgangsmåde
- Pil og hak løg og hvidløg. Skær bladsellerien i fine tern. Varm en god sjat olie i en gryde, og brun oksehalerne på alle sider. Krydr med salt og peber, og sæt til side. Hæld lidt af fedtstoffet fra, hvis der er meget tilbage i gryden. Steg nu pancetta eller bacon i samme gryde, til det tager farve. Det skal ikke blive sprødt. Kom løg, hvidløg og bladselleri i gryden, og sautér videre, til løgene er klare. Kom oksehalerne tilbage i gryden sammen med tomatpuré, cherrytomater, rødvin og krydderurter (evt. bundet sammen med kødsnor). Læg låg på gryden, og lad den simre stille og roligt i 1,5 time.
- Mens oksehalerne simrer, skærer du champignonerne i grove skiver. Rist dem i olie på en pande, og kom dem dernæst i gryden sammen med skrællede gulerødder skåret i grove tern. Lad gryden simre videre i cirka 1,5 timer ekstra, eller til oksehalerne er godt møre.
- Jævn saucen med majsstivelse rørt ud i vand, og smag til med salt og peber.
- Nyd de braiserede oksehaler med en god kartoffelmos.
Kartoffelmos
- Skræl bagekartoflerne, og skær dem ud i grove tern. Kog dem i usaltet vand, til de er godt møre. Pisk dem til mos i en røremaskine eller med en kartoffelmoser sammen med mælk og smør. Mængden af mælk og smør afhænger af personlig smag - jeg kan godt lidt en ikke alt for tyk og grov mos med rigelige mængder smør. Smag til sidst til med salt og peber.