Som med så meget andet i den kulinariske verden, findes der utallige versioner af den evigt populære cheesecake (eller ostekage på dansk). Nogle gange bages den, andre gange ikke. Nogle gange tilsættes der husblas, andre gange ikke. Nogle gange bruges der fløde eller mascarpone, mens atter andre nøjes med at blande cremefraiche med flødeost. Sidstnævnte er sammen med de knuste kiks og sukkeret de eneste faste ingredienser i denne lækre dessert.
Inspirationen til denne cheesecake fik jeg på Carton House i Kildare i Irland (der kommer et indlæg om hotellet og dets restaurant på min engelske blog på et tidspunkt), hvor jeg fejrede min fødselsdag et par dage inden den egentlige dato. Min menu bestod af de skønneste kammuslinger, efterfulgt af oksefilet og den lækreste, lette og luftige cheesecake med vanilje serveret med sorbet.
Jeg droppede sorbeten (jeg ved, der er mange tilhængere derude, men jeg er aldrig hoppet med på bølgen), og valgte i stedet at servere den med blåbærsirup. Blåbærerne kan dog sagtens erstattes af eksempelvis jordbær eller lignende.
Min version er ganske simpel. Flødeost, cremefraiche, sukker og kornene fra en enkelt vaniljestang. Jeg valgte at smage til med en lille smule citronsaft, for at give lidt kontrast til osten, men hvis man vælger af hælde blåbærsirup over kagen, som jeg har gjort, er det ikke helt vildt nødvendigt, da syrligheden i bærerne komplimenterer ostekagen smukt.
Ostekage au naturel
Blåbærsirup hældes over
Haps
BEMÆRK, at jeg til denne cheesecake bruger en temmeligt lille form på 15 cm. Er din form 20 cm eller mere, anbefaler jeg, at du laver en dobbelt portion. Husk også, at det er vigtigt, at cremefraichen er på 38 %. Ellers kan det give problemer, når kagen skal sætte sig.
Cheesecake med blåbær
Ingredienser
- 8 digestivekiks
- 40 g smeltet smør
- 300 g flødeost (den fuldfede udgave!)
- 150 g cremefraiche (vigtigt at det er 38 %)
- kornene fra en stang vanilje (kan erstattes med en tsk. vaniljesukker)
- 75 g sukker
- 1 tsk. citronsaft
Blåbærsirup
- 75 g frosne eller friske blåbær
- 60 g sukker
Fremgangsmåde
- Blend kiksene eller knus dem ved at komme dem i en pose, som bankes godt og grundigt med en kagerulle eller lignende. Bland kiksekrummerne med det smeltede smør og pres blandingen ned i en 15 cm springform (bemærk at dette er en mindre springform) med bagepapir i bunden. Stil bunden på køl.
- Pisk flødeost, cremefraiche, vanilje, sukker og citronsaft sammen, så osteblandingen bliver luftig. Smag til. Fordel over kagebunden og lad ostekagen stå på køl et par timer eller natten over.
Blåbærsirup
- For at lave blåbærsiruppen blandes blåbær og sukker i en gryde. Varm langsomt op indtil alt sukkeret er opløst. Lad det køle af. Blåbærsiruppen hældes over ostekagen lige inden servering.