Simpelt, smukt og lækkert. Bedre kan aftenens spiselige indslag vist bedst beskrives – i al ydmyghed naturligvis. Den ovnstegte vildlaks med sprød urtetopping er både god til hverdagsmad, da den kan bikses sammen på et kvarters tid. Samtidig smager den så godt, at dine gæster ikke vil gå skuffede hjem, og med den korte tilberedningstid er der mere tid til at hygge ved bordet fremfor at stå i køkkenet. Jeg serverede laksen med ærter, grønne bønner, nye kartofler og en syndig beurre blanc (fransk smør- og vinsauce), som fuldendte hele setup’et med både syre og fedme.
Den ovnstegte laks blev første indslag på min allerførste egentlige madplan, som jeg allerede har rodet rundt i ved ikke at have tid til at lave aftensmad i går. Jeg har heller ikke bestemt endnu, hvad der skal spises hvornår, men retterne er planlagt ud fra, hvilke ingredienser jeg havde i forvejen, og hvilke nyindkøbte ingredienser, der kunne genbruges i andre retter. Ved denne sunde sag var det et lille bundt basilikum, som jeg havde tilovers efter weekendens tomatsuppe. Sammen med persille fra min lillebitte urtehave på balkonen blev urterne kørt i foodprocessor med et fed hvidløg, en skive brød, olivenolie + salt og peber. Blandingen kom oven på laksefileterne, dernæst i ovnen i 10 minutter og så var der serveret.
Jeg brugte vildlaksefileter fra frost, men kan man få friske stykker laks, er det naturligvis altid at foretrække. Man kan også erstatte laksen med andre slags fisk. Husk dog blot at justere tiden i ovnen alt efter hvor store og tykke stykker, du bruger. Mine stykker var meget tynde og vejede cirka 100 gram stykket, hvilket er noget mindre end fiskehandlernes flotte fileter. Derfor er 8 – 10 minutter rigeligt alt efter hvilken ovn, man bruger. Får man fingre i et tykkere stykke, vil det nok passe med 10 – 12 minutter.
Tilbehøret denne aften var som nævnt ærter, bønner og nye kartofler, men en ærtepuré eller en frisk kartoffelsalat med olie- og eddikedressing, ville også være godt hertil. Server f.eks. som jeg med en beurre blanc (klik link for opskrift) eller ganske enkelt en lækker urtedressing på cremefraiche smagt til med hvidløg og citron.
Ovnstegt laks med sprød urtetopping
Ingredienser
- 4 laksefileter
- 1 skive brød
- 1 lille bdt. friske urter (fx basilikum & persille)
- 1 fed hvidløg
- 1 spsk. olivenolie eller anden god olie
- Salt og peber
Fremgangsmåde
- Blend brød eller kør på foodprocessor sammen med urter, hvidløg, en god sjat olie, salt og peber. Læg laksefileterne i et ovnfast fat og fordel urteblandingen oven på. Steg i 200 grader varm ovn i ca. 10 – 12 minutter. Kom evt. under ovnens grillfunktion de sidste par minutter, hvis toppingen endnu ikke er sprød.Server evt. med dampede grøntsager, nye kartofler og beurre blanc.