Sponseret indhold
Det er lidt over en måned siden, at vi tog afsked med det forgange år og hilste det nye velkommen. For rigtig mange betyder december måneds festligheder overspisning, når både julehygge, julefrokoster og ikke mindst julemiddagen fylder i kalenderen. Frem springer januar pludselig med alle de nytårsforsætter, der følger trop. Jeg har nævnt det tidligere på Facebook, men jeg er ikke fan af den slags. Der er dog selvfølgelig alligevel et par tanker, jeg gør mig omkring det, jeg gerne vil være bedre til, og her spiller det her med sundhed og mad naturligvis også en rolle.
For mig er det vigtigt at leve balanceret. Selvfølgelig skal der være plads til at skeje ud, men når man har gjort det i overflod gennem en periode, og de stramme jeans pludselig strammer lidt for meget, hopper jeg ikke på en af ugebladenes mange kure og diæter. I min verden er det bedre at tænke i små ændringer, som er til at have med at gøre i det daglige, hvor man gerne vil være lidt sundere (og stadig have plads til rødvin, bearnaise og chokolade ind imellem).
Væk med påbud og ind med positive tanker om det, jeg gerne vil spise mere af. Selv om jeg ikke kan komme uden om, at jeg elsker kød, så er det her med at skrue lidt ned for kødindtaget og op for grøntsagsspisningen noget, der optager mig. Ikke bare på grund af de gavnlige effekter for kroppen, men også på grund af de miljømæssige faktorer der spiller ind, når det gælder især produktionen af oksekød. Derfor var det helt nærlæggende at tage udgangspunkt i en kødfri ret, da jeg blev tilsendt en række af Bonduelles bælgfrugter, som skulle inspirere til dagens opskrift.
Der var både linser, kindneybønner, black eyed-bønner og et mix af flere slags, men jeg valgte kikærterne på grund af deres høje proteinindhold, som for mig er vigtigt i kødfrie retter. Det var også vigtigt for mig at sikre mig rigtig meget smag, for når man endnu er ny i det der med kødfrie dage, så skal man altså have smæk for skillingen. Jeg havde en rest hjemmelavet karrypasta på lager (favoritten panang på blandt andet tørrede chilipebere og peanuts), der gik smukt sammen med den fede kokosmælk, kikærterne og de valgte grøntsager fra skuffen i køleskabet (en anden ting jeg gerne vil være bedre til er nemlig at få brugt de råvarer, jeg har på lager).
Har man ikke tålmodighed til at bikse en portion karrypasta sammen, så kan man sagtens købe dem på i bøtter. Jeg foretrækker et af de thailandske mærker, der kan købes i de asiatiske butikker, ligesom limebladene der også indgår i opskriften.
Få mere inspiration til opskrifter med bælgfrugter her eller deltag i Bonduelles Facebook-konkurrence, hvor kan vinde en ordentlig bunke af dem.
Indlægget er udgivet i samarbejde med Bonduelle
Panang karry med kikærter, blomkål og gulerod
Ingredienser
- ½ blomkål
- 2-3 gulerødder
- 8-10 kaffir limeblade
- Ca. 2 spsk. panang karrypasta
- Olie til stegning
- 1 dåse kokosmælk
- 1 ds. kikærter
- 2 tsk. sukker
- 1-2 spsk. fiskesauce
- 1 chilipeber
Fremgangsmåde
- Start med at forberede grøntsagerne og limeblade. Skær blomkålen i små buketter. Skræl gulerødderne og skær dem i skiver. Kassér stilken på limebladene og snit dem i tynde strimler. Varm en sjat olie i en wok eller på en stor pande og steg karrypastaen heri et par minutter. Tilsæt gulerødderne, kokosmælk, sukker, fiskesauce og limeblade.
- Lad det simre et par minutter og tilsæt dernæst blomkål og kikærter. Lad det simre yderligere 5 minutter, eller indtil grøntsagerne lige akkurat er tilberedte, men stadig har bid. Smag til med yderlige sukker og fiskesauce hvis nødvendigt.
- Pynt med snittet chili og servér med jasminris.