Så blev det endelig tid til pariserbøf her på bloggen. Mange forbinder den nok med motorvejscafeterier, hvor man indtil en god håndfuld år siden altid kunne finde den på menuen. Ikke mig. Når jeg tog på bilferie med familien i min barndom, fyldte min mor køleboksen med alskens hjemmelavede lækkerier. Jeg husker tydeligt at sidde og guffe de mest fantastiske frikadeller på en rasteplads på vej mod det sydlige Europa. Mit tidligste minde om denne lækre sag stammer til gengæld fra en hjemmekundskabstime, hvor den kom på programmet på et tidspunkt. Selv om jeg har lavet den en lille håndfuld gange siden, så er det en ret, der længe har været glemt hjemme i mit køkken, og det er en skam. Når vi taler lynhurtige hjemmelavede måltider, er der meget lidt, der slår en god pariserbøf.
Råvarernes kvalitet betyder utroligt meget, når en så simpel ret skal nå nye højder. Det er hermed en opfordring til at smutte vejen forbi din lokale slagter, hvis du har sådan en. Den rå æggeblomme er naturligvis vigtig, og hvis man vil være på den helt sikre side, skal man bruge pasteuriserede æggeblommer. Jeg brugte dog blot et økologisk æg, som jeg skoldede i kogende vand et par sekunder, inden blommen blev separeret fra hviden. Friskrevet peberrod er det bedste, men det kan erstattes med købt revet peberrod, hvis det andet ikke er til at få fat på.
Det er ikke helt traditionelt at komme hverken friske urter, sennep eller sauteret løg i oksefarmen, og man kan sagtens lave en fremragende pariserbøf uden. Jeg synes dog, at den lige få lidt ekstra på smagssiden vil disse tilføjelser.
Pariserbøf
Ingredienser
- 400 gram hakket oksekød
- 1 – 2 tsk. friskhakket eller tørret persille (valgfri)
- 1 tsk. dijonsennep (valgfri)
- 1 stort løg – gerne rødløg
- Olie/smør til stegning
- 2 skiver godt hvedebrød
- 2 spsk. kapers
- Et par skive syltet rødbede
- Friskrevet peberrod
- Æggeblomme (evt. past)
Fremgangsmåde
- Pil løget og skær halvdelen i ringe. Hak resten og sauter i en smule fedtstof på en pande, indtil løget er klart. Vend i oksefarsen sammen med persille, sennep og salt + peber. Form til flade bøffer og læg på brødet. Sørg for at farsen kommes ud over kanten af brødet, da det har det med at trække sig sammen under stegning. Varm fedtstof på en pande og steg bøfferne ved middelhøj varme – først 2 – 3 minutter på brødsiden, hvorefter de vendes og steger færdigt. Det tager cirka 5 minutter.
- Forbered tilbehøret. Hak rødbede, riv peberroden og skil evt. æggehvide fra æggeblomme, hvis du ikke bruger past. æg (husk i så fald at skolde skallen i kogende vand, det de minimerer risikoen).
- Anret tilbehøret på tallerkenen sammen med den færdigstegte bøf. Velbekomme.