Jeg elsker kogebøger! Selv om jeg sjældent følger en decideret opskrift, så giver de inspiration til nye retter, mens jeg lærer om teknikker eller spændende ingredienser, som ikke hører til i mit vante repertoire. Det er én måde, hvorpå jeg gør mig dygtigere i køkkenet. En anden er ved fejle og lære af det, men førstnævnte måde er nu rarere. Gerne under dynen om aftenen, inden jeg skal sove, eller en doven formiddag i weekenden, mens jeg spekulerer over, hvilke køkkenprojekter jeg skal kaste mig over om eftermiddagen. Som noget nyt vil jeg derfor tage et kig på interessante kogebøger og dele min mening blandt andre madglade mennesker, som kigger med herinde. Kender du bøgerne, kokkene bag eller har du bare en mening om dem, så må du meget gerne give dit besyv med. Nedenstående er blot min mening, men præcis som med smagspræferencer i det kulinariske, findes der ingen endegyldig sandhed.
Jorden rundt med Paul Cunningham
Jeg havde fornøjelsen af at møde manden bag michelinrestauranten The Paul i forbindelse med Smag På Kunsten 2009. Paul Cunningham, englænderen som har taget den danske, kulinariske scene med storm, er et fantastisk farverigt menneske, som både vækker glæde med sine evner inden for gastronomien, men også med sin boblende personlighed, som i den grad skinner igennem i hans seneste kogebog med titlen ‘Paul Food’.
Bogens opskrifter tager udgangspunkt i kokkens mange rejser rundt omkring i verden, så der er både sweet & sour pork fra Hong Kong, fish & chips fra Cornwall og hummer med bitre salater og litchi fra Miami. De to førstnævnte retter får måske sværhedsgraden af opskrifterne i bogen til at lyde ganske tilforladelig, men der er flere, der hører til blandt de mere avancerede.
Blandingen af de mere eller mindre kendte klassikere fra køkkener rundt omkring på kloden til retter, jeg ikke har hørt om, og blandingen af simple opskrifter til de noget sværere, er en af de ting, jeg først bemærkede, og ved første øjekast syntes jeg, at bogen virkede en anelse forvirrende. Men efter et nærmere bekendtskab måtte jeg overgi mig. Muligvis på grund af de vanvittigt flotte, ja næsten kunstneriske billeder, eller måske var det Pauls charme, madglæde og humor, som man ikke kan undgå at bemærke, da hver opskrift indledes med en personlig historie om retten eller oplevelser fra det område, hvorfra den stammer. Blandt andet hører vi om dengang, han blev afvist på en af Tokyos bedste restauranter med en lille lap papir, hvorpå der stod “Restaurant is full house. We are ALWAYS full house. Please – you will never get a table. We thank you – no English. Goodbye.”
Paul Food af Paul Cunningham
288 sider
Pris: 400,-
Politikens Forlag
Price’rnes anden kogebog
Kunne jeg vælge hvilke som helst middagsgæster fra hele Danmark, så ville valget med stor sandsynlighed falde på de to charmerende Price-brødre kendt fra tv-programmerne Spise med Price. En nærmere introduktion behøves vist ikke. Siden Price-bølgen ramte landet for et par år siden, har James og Adam været det helt hotte inden for sammensmeltningen af tv og madlavning. Personligt var jeg også solgt. Ikke mindst på grund af varmen og humoren i programmerne, men også fordi at deres mad, som primært er klassikere inden for det danske, franske og engelske køkken, ligger meget tæt på mine egne, foretrukne retter.
Spise med Price sæson 2 er opskrifter, som titlen afslører, fra anden sæson af madprogrammerne. Bogen indeholder mere end 100 opskrifter inddelt efter de programmer, som de stammer fra. Således finder vi retter som lam med hvidløgscreme og kalveragout med hvidløg fra programmet Van Helsings Natmad. Hvert kapitel, der er dedikeret til et af programmerne, starter med en indledning fra en af brødrene (nogle har to – en fra hver), og ved hver opskrift, er der også en kort eller længere kommentar fra enten James eller Adam til den enkelte opskrift.
En stor del af opskrifterne findes allerede på DRs hjemmeside, men efter et nærmere kig på bogen og hjemmeside,n opdagede jeg, at en del af opskrifterne ikke er at finde på hjemmesiden, så er man; som jeg; en ægte Price-fan, så er der en hel det nyt at komme efter. Jeg spår, at denne kogebog ender som en fedtet og smørplettet bog på hylden med kogebøger – en ære forbeholdt de mest brugte af slagsen.
Spise med Price sæson 2 af Adam og James Price
176 sider
Pris: 299,95 ,-
Lindhardt og Ringhof
Mette Blomsterbergs søde kreationer
Jeg var udenlands, da Mette Blomsterbergs populære tv-serie ramte de danske kanaler, men ifølge brugerundersøgelser er hun en af DRs mest populære værter. Efter at have stiftet et nærmere bekendtskab med hendes kogebog ‘Forelsket i det søde liv’ er jeg slet ikke i tvivl om hvorfor.
Allerede i indledningen fornemmer man det gåpåmod, der gemmer sig inden i konditoren, som har høstet fornemme internationale priser for hendes søde sager, der mest af alt minder om små kunstværker af sukker, fløde og chokolade. Allerede i 8. klasse vidste hun, at det var denne vej hun ville gå til trods for, at hun blev advaret om, at det var en ‘mandeverden’ – noget hun fik at føle på egen krop, bogstaveligt talt, under hendes skolepraktik i det lokale konditori, hvor den dengang 14-årige Mette blev offer for et sjofelt væddemål:
“Denne unge, store bager skulle gå bag om mig, dyppe begge hænder hurtigt i kakao og hurtigere end lynet plante dem på min hvide T-shirt – foran vel at mærke,” fortæller Mette Blomsterberg i bogens indledning.
Det uforskammede optrin stoppede dog ikke skolepigens indtog på konditorscenen (og hendes hævn over bagersvenden kan man læse om i bogen), hvilket kageglade amatørkokke nu nyder godt af.
Bogen, som er Mette Blomsterbergs første, henvender sig især til seriøse kagebagere. De kræver tid og omhu, men med de gode opskrifter og forklaringer, og særlige afsnit tilegnet det ekstravagante pynt, burde det være nogenlunde ligetil at imponere middagsgæster med en af hendes mange flotte desserter. Mange af opskrifterne kræver dog noget ekstra udstyr, som ikke alle køkkener er udstyret med. Det gælder eksempelvis plasticcharteques, cylinderforme og termometre. Der er dog også mere simple kager i bogen som eksempelvis kanelsnegle og muffins.
Opskrifterne har uimodståelige navne som “Blid valnøddedrøm”, “Kokosballade” og “Appelsin-safranskygge”, og bogen er inddelt efter desserter, kager, grundopskrifter, flydende tilbehør, chokolade og afsluttende finesser. Den er perfekt for dem, der gerne vil sikre sig rigelige mængder wow-faktor, når middagens finale sættes på bordet.
Forelsket i det søde liv af Mette Blomsterberg
128 sider
129,95,-
Lindhardt og Ringhof