Jeg synes ikke helt, at vejrguderne kan bestemme sig for, om det stadig er sensommer, eller om vi nu endeligt er rykket ind efteråret. Jeg render konstant rundt med enten for lidt eller for meget tøj på, som bliver taget af og på i et væk, og rent gastronomisk giver det også sine udfordringer. Når det blæser og regner, og temperaturerne falder, får jeg lyst til supper og simremad, men når der så er købt ind til det, skinner solen atter. Derfor får i her måske årets sidste sommerlige indslag i form af en af mine absolutte favoritdesserter, som dog med det rette tvist kan passe ind på middagsbordet hele året. Opskriften er fra smagogbehag nummer 6 2013.
Pavlova er en marengsbund toppet med flødeskum, og disse små søde pavlovaer i miniversion med forskellige slags bær bliver her ledsaget af en hindbærsauce med hindbærlikør. Pavlova smager nu også lækkert uden, men hvis man alligevel får lyst til det ekstra, som saucen giver, så kan likøren udelades eller erstattes af en anden form for likør, hvis man ikke lige kan få fat i en med hindbær.Lige nu er brombær og hindbær stadig i sæson, og udenlandske blåbær kan købes hele året. Ellers vil simret eller bagt frugt også gøre sig godt som topping. Man kan enten lave én stor, som virkelig er en imponerende sag at stille på gæstebordet, eller gøre som jeg og lave adskillige små og servere dem portionsanrettet. Sidstnævnte har den fordel, at man kan gemme eventuelle ekstra marengsbunde i en lufttæt beholder til en anden god gang, hvor man får lyst til en hurtig dessert. Skulle man ved et uheld komme til at knuse en eller flere, kan man altid gemme dem til en god omgang Eton Mess, som er en engelsk dessert med moste bær, flødeskum og knust marengs.
Denne opskrift på pavlova giver et sprødt ydre og et blødt og lidt sejt indre. Vil man gerne have sin pavlovaer mere sprøde, kan man give dem lidt ekstra i ovnen og efter endt bagetid blot slukke for ovnen og lade dem køle af deri. Foretrækker man at lave én stor, beregn da omkring 15 minutters ekstra bagetid.
Pavlova
Ingredienser
- 5 æggehvider
- 275 g sukker
- 1 tsk. hvidvinseddike
- 1 tsk. majsstivelse
- ¼ l piskefløde
- 500 g bær (fx hindbær, jordbær, blåbær, brombær eller bagt/simre frugt)
Bærlikørsauce
- 125 g hindbær
- 2 spsk. sukker
- 1 dl vand
- ½ dl hindbærlikør (valgfri)
Fremgangsmåde
- Pisk æggehvider stive – gerne i en køkkenmaskine eller med elpisker- og kom sukker i en spiseskefuld ad gangen under piskning. Når marengsmassen er tyk og blank piskes hvidvinseddike og majsstivelse i. Fordel i seks små cirkler på en bageplade beklædt med bagepapir og bag ved 125° i 1 time og 15 minutter. Lad køle af – evt. i eftervarmen i ovnen.
- Pisk fløden stiv og fordel oven på sammen med bær og bærlikørsauce lige inden servering.
Bærlikørsauce
- Bring hindbær, sukker og vand i kog i en gryde og lad det simre i 15 minutter. Blend, pres igennem en si og afkøl. Smag til med bærlikør.