Philly cheese steak sandwich med møre stykker ribeye, stegte løg og peberfrugter samt smeltet cheddar.
Foto Columbus Leth
Sådan en helt klassisk sandwich med skinke og ost, eller hvad man nu ellers kan finde på at proppe i den, er sjældent noget, der får mundvandet til at løbe her hos mig. Jeg foretrækker næsten altid en rugbrødsmad. Når det er sagt, må jeg hurtigt indskyde, at der naturligvis er undtagelser. Vi skal dog typisk hen i den lidt mere eksotiske genre. Det kan eksempelvis være denne her vietnamesiske sandwich, der også går under navnet banh mi. En anden stærk kandidat til titlen som yndlingssandwich er en såkaldt “Philly cheese steak sandwich” lavet efter amerikansk forbillede.
Har du rejst i USA, er du måske stødt på en Philly cheese steak sandwich på den lokale diner. Selvom den berygtede sandwich har sine rødder i Philadelphia i delstaten Pennsylvania syd for New York, så kan man ofte være heldig at finde den langt derfra. Og heldigvis for det. Den smager nemlig helt og aldeles fantastisk.
Opskriften her udviklede jeg tidligere på året til Boliglivs oktober-nummer som en ud af fem opskrifter med ost, der får dig til at smelte. Det var en virkelig dejlige opgave for en oste-elsker som undertegnede. Opskrifterne inkluderer i øvrigt også pasta med blå ostesauce, ostepizza med krydret spansk pølse og ostetærte. Frokosten i Columbus Leths hyggelige fotostudie på Østerbro var en af de bedre i nyere tid.
Kødvalg til Philly cheese steak sandwich
Jeg har til opskriften brugt dejlige møre ribeyes. Jeg er vild med, at der er lidt ekstra fedt i dem sammenlignet med mørbrad og filet. Det er nemlig med til at give ekstra smag og saftighed.
Du kan dog fint bruge andre slags steaks, hvis du foretrækker det. Det vigtigste er, at det er en mør udskæring. Lige her ville jeg derfor gå uden om sådan noget som flanksteak.
I USA bruger man typisk blødt sandwichbrød (ikke at forveksle med toastbrød). Det kan dog være svært at finde herhjemme. Jeg har derfor brugt helt almindeligt baguette, men en dejlig blød briochebolle vil også være super til.
Philly cheese steak sandwich
Ingredienser
- 2 løg
- 2 grønne peberfrugter
- Smør eller olie til stegning
- 4 ribeyes (eller andre gode bøffer)
- 8 skiver mild cheddar
- 2 store baguettes eller 4 små sandwichbrød
- 4 spsk. mayonnaise
- Salt og peber
Fremgangsmåde
- Pil løgene, halvér dem, og snit dem på langs. Skær peberfrugterne strimler. Sautér løg og peberfrugt i smør eller olie på en pande i 3-4 minutter ved jævn varme. Krydr dem med salt og peber, og sæt dem til side.
- Skær kødet i strimler, og sautér det ved høj varme i smør eller olie på en ovnfast pande i ca. 3-4 minutter, til det har fået farve. Krydr med salt og peber. Kom nu løg og peberfrugt ved, top med osten, og gratinér den i ovnen under grillfunktion, til den er smeltet.
- Flæk brødet, lun det evt. i ovnen, og smør det med mayonnaise. Fordel forsigtigt fyldet fra panden i brødet.