Restaurant Koefoed & Bornholms første hvidvin

P1160231a

Den Michelinanbefalede Restaurant Koefoed inde midt i Københavns allerinderste har gastronomiske ambitioner, der rager langt ud over blot at byde gæster på et vellykket bornholmsk terroirkøkken. Det erfarede jeg allerede sidste år, da jeg talte med Marie Rønnebæk-Rørht, der sammen med sin mand Michael står bag restauranten i Landgreven i Indre By lige midt mellem Borgergade og Store Kongensgade. Anledningen var, at man skulle drive sommerrestaurant på Bornholm, for det gav god mening, da restaurantens egne Hammershuslam og små skovgrise vokser sig store på solskinsøen, blev jeg fortalt. Dyrene får noget særligt foder, som køkkenchefen har sammensat, der skulle være med til at gøre kødet særligt lækkert.

Restauratørparret stopper dog ikke ved egne dyr, sommerrestaurant og sågar egen Koefoed-øl. For lidt over to måneder siden kunne restauranten også præsentere sin helt egen hvidvin på druer af sorten Orion. Vinen, der er Bornholms første hvidvin, hedder Hvid Burgundia efter det folk, der boede på Bornholm i 1500-tallet, inden de drog sydpå. Den er blevet til i samarbejde med vinbonde Jesper Paulsen fra Lille Gadegård i Pedersker på Bornholm, hvor druerne er dyrket, og Markus Lundén fra det tyske vinhus Georg Breuer. 

 collage2

Amuse bouche i form af den lækreste jordskokkecreme. Under den gemte der sig røget ål og små stykker æble. 

Michael har selv været med til at høste druerne i efteråret 2012, inden han satte sig bag rattet og kørte de 1,2 ton druer hele vejen til Rheingau i Tyskland, hvor vinhuset har hjemme. Ud af anstrengelser er der blevet 666 flasker, som kun kan smages på Restaurant Koefoed, og vel at mærke kun hvis man bestiller stedets vinmenu. Det skyldes ganske enkelt, at flest muligt dermed kan smage den, blev jeg forklaret, da jeg og en veninde besøgte restauranten en lun forårsaften i starten af maj, hvor vi var blevet inviteret til at smage de omtalte dråber sammen med køkkenets kulinariske kreationer på bornholmske råvarer.

Hvid Burgundia

Til bords på Koefoed

Det var Michael selv, der tog imod os i døren ved ankomsten, og han fortalte passioneret om vinens tilblivelse. At det er et ”hjertebarn” og ikke et middel til økonomisk gevinst stod klart, og vi glædede os til at smage. Inden vi kom så langt, blev vi først serveret bobler i glasset og et bræt med små delikate hapsere af chips af kyllingeskind med varmrøget laks, tatar på sprød kartoffelchips og små fine kartofler med karsecreme.

Herefter blev Hvid Burgundia skænket. Generelt finder jeg altid det på tallerkenen mere interessant end det i glasset, men ulig stort set alle de danske vine, jeg hidtil har smagt, er det en vin, som jeg gladeligt kunne drikke i rigelige mængder. Den lette og liflige vin, med bare 10 procent alkohol, havde noter af hyldeblomst og var en perfekt ledsager til både amuse bouche i form af en virkelig lækker jordskokkecreme med røget ål og æblestykker i bunden samt den smukt anrettede forret med stenbiderrogn, æble og rygeost.

Stenbiderrogn

Stenbiderrogn med æbler og rygeost. 

 Sol over Gudhjem

Restaurant Koefoeds moderne version af Bornholmerklassikeren Sol over Gudhjem.

Koefoeds øl

Retten blev serveret sammen med Restaurant Koefoeds egen øl. 

P1160348a

Hovedretten var saftigt og mørt svinebryst med en grøn persillesauce. 

Herefter fulgte Restaurant Koefoeds moderne version af Bornholmerklassikeren Sol over Gudhjem. Retten blev serveret i et sylteglas, der havde fået et skud røg, inden det blev lukket. Indeni gemte der sig røget og paneret sild, rygeostcreme, purløgsolie, pocheret æg og knasende sprødt, tyndtskåret rugbrød. Så fint. Jeg er vist nødt til at sætte en røgpistol på ønskelisten til jul.

Hovedretten var saftigt og mørt svinebryst med skorzonerrod og persillesauce, mens den søde finale blev delt i to. Først en dessert, der uden tvivl er den bedste, jeg har fået rigtig længe. Citronfromage med lakrids i form af lakridssorbet, lakridsmarengs (og alm. marengs) samt lakrids, der blev revet over tallerkenen ved servering. Herefter en halvkugle af chokolade, vist nok med kaffecreme indeni, med brødis.

P1160375a

Den første dessert bestod af citronfromage med lakridssorbet. Fremragende kombination. 

Dessert

Tak til Restaurant Koefoed for den fine invitation og en dejlig aften. Hvis man har lyst til at prøve Bornholms første hvidvin, skal man være hurtig. Jeg har hørt rygter om, at den går som varmt brød på restauranten.
Restaurant Koefoed
Landgreven 3
1301 København K
+45 5648 2224
www.restaurant-koefoed.dk
 

Del indlægget
Abonner
Giv besked om
4 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments