Risalamande

risalamande - skøn og nem opskrift på juledesserten

At træde ind i december måned føles indimellem som én lang gensynsfest med en masse favoritter fra det traditionelle danske køkken. Selv flæskesteg og marinerede sild med karrysalat, som kan spises hele året, er oftest noget, som for mig ligger gemt i en afkrog af min kulinariske hukommelse. Det er altså lige indtil julemåneden banker på. Et af de glædeligste gensyn må dog uden tvivl være den første bid af årets første risalamande. Jeg skal ærligt indrømme, at når jeg går i krig med min portion juleaften, vil det være tredje gang på et par uger, at jeg nyder den syndige kombination af risengrød, flødeskum og vanille. Den fjerde portion bliver naturligvis morgenen efter. Risalamande-rester er obligatorisk morgenmad første juledag.

For et par år siden havde jeg fornøjelsen af at interviewe historikeren Benno Blæsild, en tidligere museumsinspektør fra Den Gamle By i Aarhus og forfatter af en bog om juletraditioner. Han fortalte mig, at risalamande, til trods for det franskklingende navn, er en ærkedansk dessert. Den blev opfundet af borgerskabet for lidt over 100 år siden. Risengrød var på det tidspunkt normal julespise, men risene var frygteligt dyre, da de skulle importeres. Samtidig var en lidt lettere dessert at foretrække efter gåsestegen. Derfor fandt man på at vende den dyre grød med flødeskum, mandler og servere den med en frugtsauce til. Dernæst gav man den et fransk navn, for at få den til at lyde lidt finere.

Risalamande - traditionel opskrift på julens søde dessert som vore bedsteforældre lavede den

Risalamande med den helt rigtige konsistens

Min risalamande er helt klassisk, enkel og lige til. Præcis sådan jeg foretrækker julemaden. Lav den gerne dagen før juleaften, og lad den stå på køl natten over. Er grøden meget fast i det, rører jeg indimellem en spiseskefuld mælk eller fløde i. På den måde mister man ikke alt for meget af flødeskummets luftighed, når det vendes i.

Man kan godt erstatte vanillestangen med 2 teskefulde vanillesukker. Jeg synes dog, at det er værd at spendere de ekstra par kroner på en vanillestang, for det løfter virkelig spiseoplevelsen. Man kan iøvrigt komme vanillekornene i allerede mens grøden koger og så lade de tomme vanillestænger koge med. Det kan påvirke farven en anelse, men det er meget lidt, og det giver lidt ekstra vanillesmag.

Risalamande

Risalamande

Det føles ikke helt som juleaften uden risalamande. Opskriften her er helt klassisk og lige til. Kog eventuelt risen dagen før for at spare tid på juleaftensdag. 
5 fra 4 stemmer
Antal: 6 personer
Forberedelse15 minutter
Tilberedelse40 minutter
I alt55 minutter

Ingredienser

  • 2 dl grødris
  • 2 dl vand
  • 1 liter sødmælk
  • 3 spsk. sukker
  • 1 vanillestang
  • 100 g smuttede mandler
  • 4 dl fløde

Fremgangsmåde

  • Bring grødris og vand i kog i en tykbundet gryde. Tilsæt mælk, og bring gryden i kog under omrøring. Lad den herefter simre blidt  i 35 – 40 minutter ved svag varme under låg, til grøden har den rette konsistens. Bliver den for fast tilsættes en ekstra sjat mælk, og er den for flydende, lader man den blot koge videre lidt længere. Husk at røre i grøden jævnligt, så den ikke brænder på.
  • Lad grøden køle helt af. Tilsæt herefter hakkede mandler, sukker og kornene fra en vanillestang. Pisk fløden til flødeskum, og vend den forsigtigt i grøden, så luftigheden bevares. 
  • Server med kirsebærsauce.
Del indlægget
5 from 4 votes (4 ratings without comment)
Abonner
Giv besked om
26 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments