Sponseret
Sæsonen for årets julefrokoster bliver ofte skudt i gang midt i november, og planlægningen af bordets glæder er allerede så småt i gang, nu hvor andestegen fra Mortens Aften næsten er fordøjet. Jeg har rigtig mange gode klassikere til julefrokosten her på bloggen, som de virkelig lækre stegte sild i eddike, de marinerede sild og den uundværlige karrysalat dertil. Jeg er stor fan af traditioner, men i ny og næ synes jeg, at der godt kan være plads til et par fornyelser mellem alle klassikerne.
Opskriften i dag lyder derfor på røget laks, som også er populær på julens bord. I stedet for den klassiske rævesovs får den dog her selskab af en råmarineret fennikelsalat med æble og syrnet fløde smagt til med peberrod. Opskriften er meget velegnet til den mere opgraderede julefrokostmenu, hvor maden serveres portionsanrettet, men du kan også anrette den på et fad og sætte den på julefrokostbuffeten. Hvis du hører til blandt dem, der godt kan lide at servere en lille forret til selve julemiddagen juleaften, så er det her også et godt bud på en let lille ret, der ikke tager alt for meget plads i maven for andestegen.
Inspirationen til retten fik jeg under en nylig indkøbstur i Magasin Mad&Vin, hvor jeg faldt over et meget flot stykke røget færøsk laks fra Rossini (det er manden, der også leverer kaviar til nogle af landets allerbedste restauranter). Der kan være stor forskel i kvaliteten på røget laks, men da jeg før har været på Færøerne og smagt deres fremragende laks, tænkte jeg, at det var et sikkert køb. Rossini laver en række lakseprodukter, men jeg var især ret vild med formen på hans laksefilet, som kan skæres i flotte rektangulære stykker. Jeg havde lidt æble og fennikel på lager, som blev syltet i eddike, olie og en æblegastrik fra Samsø Landkøkken, som jeg også fandt i Mad&Vin. Hvis du ikke kan få fat i den, så kan du tilføje lidt ekstra eddike og lidt sukker eller honning i stedet.
Efter en snak med den søde vinhandler dernede i kælderen under Magasin får dagens indlæg et par anbefalinger til glasset med. Vin er ikke min stærke side, men jeg ved, at der er rigtig mange, der gerne vil sikre sig, at vinen komplimenterer det på tallerkenen. Jeg forklarede ham, hvilke ingredienser retten indeholdt, hvorefter han foreslog en halvtør tysk Riesling Marienburg Kabinett fra Clemens Busch til 179 kroner. Kabinett-betegnelsen er for rieslingdruer, som har fået lov til at hænge lidt længere end normalt, hvilket bidrager med ekstra sødme til vinen, som dog stadig har en vis syrlighed. Hvis du ikke er til vin, eller den røgede laks skal serveres med en masse andre retter, så kan en lys hvedeøl også være et rigtig fint valg. Det kunne eksempelvis være hvedeøllen fra Herslev Bryghus.
Røget laks med råsyltet fennikel, æble og syrnet fløde med peberrod
Ingredienser
- 1 dl piskefløde
- 2 spsk citronsaft
- 1 tsk fintrevet peberrod
- 2 fennikler
- 1 æble
- 2 spsk æblegastrik*
- 2 spsk æblecidereddike
- 2 spsk olivenolie
- 200 g røget laks af god kvalitet – gerne fra Rossini
- En lille håndfuld rugbrødskiks**
- 1 bdt. dild
- Salt og peber
Noter
**Man kan i dag finde rugbrødskiks eller –chips i de fleste bedre supermarkeder. Du kan dog også lave dem selv ved at riste tyndtskåret rugbrød smurt med smør og drysset med havsalt i ovnen ved 180 grader, til det er sprødt.
Fremgangsmåde
- Bland piskefløde i en skål med citronsaft, og lad den stå lunt i 20-30 minutter, til den tykner. Tilsæt peberrod og salt, og pisk den en anelse, hvis du ønsker en tykkere konsistens.
- Halvér fennikler, og snit dem tyndt – eventuelt på et mandolinjern. Udkern æblet, og skær det i tynde både. Læg begge dele i en skål, og vend æblegastrik, eddike, olie, salt og peber i. Lad det trække i 10-15 minutter.
- Skær laksen ud efter ønske, og læg stykkerne i bunden af en skål eller tallerken for portionsanretning eller på et fad. Top med fennikel og æble (uden væden fra bunden af skålen), og fordel den syrnede fløde oven på. Knus rugbrødskiksene, drys dem på den syrnede fløde, og pynt med dild. Servér straks.