Regnvejr er bagevejr, og da det stort set har styrtet ned det meste af dagen, tænkte jeg, at det måtte være tid til at dele en ægter sønderjysk klassiker: Brødtorte. Ja, vi andre ville nok bare kalde den for rugbrødslagkage, men Sønderjylland adskiller sig fra landets andre regioner ved at have en særdeles stærk identitet på grund af de skiftende nationale tilhørsforhold op igennem historien. Den stærke identitet har blandt andet betydet, at sønderjyderne har deres helt egne ord for alverdens ting. Min sønderjyske svigerinde er eksempelvis flittig bruger af ord som bom (slik) og puba (bæ) – med en baby på 7 måneder, så er det altså et temmelig brugt ord herhjemme.
Opskriften her blev ligesom den lækre kringle med marcipanfyld til, da det sønderjyske indkøbscenter Borgen i Sønderborg bad mig udvikle et par opskrifter til deres magasin. Her måtte nogle af dem gerne have sønderjysk præg, og da min kæreste tilmed er sønderjyde, tænkte jeg, at det var oplagt at kaste mig over det sønderjyske kaffebords uundværlige rugbrødslagkage. Det er vist det tætteste jeg kommer på at være en god sønderjysk ”hausfrau”.
Hører du til blandt skeptikerne og tænker, at rugbrød da ikke hører til i en kage, så vil jeg altså lige opfordre dig til at give kagen her en chance. Jeg har selv smagt versioner, der ikke har overbevist mig om rugbrødslagkagens fortræffeligheder. Blandt andet da jeg gik på højskole i Sønderjylland. Den store store mængde nødder i kagebundene her er dog der, der gør forskellen for mig personligt. De bidrager både med en dejlig smag og konsistens, som gør kagen super lækker.
Rugbrødslagkage (sønderjysk brødtorte)
Ingredienser
- 5 æg
- 100 g revet rugbrød uden kerner
- 100 g finthakkede hasselnødder
- 200 g sukker
- 2 tsk. bagepulver
- 2 spsk. kakaopulver
- 2 spsk. kartoffelmel
- ½ l piskefløde
- 1 lille glas solbærsyltetøj
- Revet chokolade
- Hasselnøddeflager til pynt (valgfri)
Fremgangsmåde
- Del æggene i hvide og –blommer. Pisk blommerne med sukker, til de bliver lyse og luftige, og vend nu rugbrød, hasselnødder, bagepulver, kakaopulver og kartoffelmel i. Pisk æggehviderne stive, og vend dem forsigtigt i dejen ad et par omgange.
- Kom dejen i en smurt springform (ca. 24 cm) med bagepapir i bunden. Bag bundene ved 180 grader alm. ovn/160 grader varmluft i ca. 45 minutter (bundene er færdige, når du kan stikke en kødnål i midten af kagen, og den kommer op uden kagedej på). Lad kagebundene afkøle, inden du deler dem i to.
- Pisk fløden til flødeskum, læg bundene sammen med solbærsyltetøj nederst og halvdelen af flødeskummet. Kom den anden kagebund på, og smør resten af flødeskummet ud over den. Drys til sidst med revet chokolade og eventuelt hasselnøddeflager.