Juletid er traditionstid, men indimellem er det godt med inspiration udefra til at tilføre den søde højtid noget ekstra godt. Hos mig er det i år den skotske klassiker shortbread. Mens traditionelt julebag som peberkager, brunkager og lignende godt kan overleve julen i min familie, så går der ikke længe efter disse lækre sager er ude af ovnen, til at alt, hvad der er tilbage, er krummerne i bunden af kagedåsen. Det erfarede jeg for et par dage siden, da jeg gik i gang med en portion for første gang. Jeg havde oprindeligt tænkt mig at give de fleste af dem væk, men da jeg kom til at stille de fine små kager for tæt på hinanden på bagepladen, smeltede de sammen. Det var ikke et kønt syn. Af den grund mente jeg ikke, at de var passende som gave, og da madspild er noget, jeg for alt i verden gerne vil undgå, endte jeg med at spise næsten alle sammen selv. Nogen skal jo gøre det, ikk’?
Opskriften endte i min indbakke på facebook, efter jeg for noget tid siden havde opfordret læsere at denne blog til at sende mig deres bedste familieopskrifter på juleknas. Denne opskrift er fra Anine, der skrev følgende: “Det er godtnok ikke en familieopskrift, men måske den ender som én engang ude i fremtiden, når dens oprindelse er glemt. Min søster har givet mig en virkelig, virkelig god opskrift på shortbreads, eller sablés qlassiques som de hedder i kogebogen, der er fundet i Paris. Jeg synes, de smager bedre end de shortbreads, jeg købte, da jeg var i Edinburgh i efteråret, og det siger vist det hele. Jeg har selv tænkt at lave en eller anden juleversion af dem og f.eks. tilføje lidt hakkede mandler, kanel, appelsinskal eller lignende.”
Hun glemte at notere, at opskriften burde ledsages af en advarsel, for de vidunderlige smørfyldte småkager er så gode, at de ganske enkelt er vanedannende. Hvad der yderligere bidrager til, at de i år topper min liste over julefavoritter er, at de er legende lette at lave. Det tager mig mindre end fem minutter at bikse dejen sammen, og efter den har hvilet på køl, er den nem og hurtig at rulle ud. At den kan laves af ingredienser, som de fleste har i køkkenskabene i forvejen, er blot endnu en fordel.
Jeg valgte at udstikke mine med små forme, men man kan også skære dem i stænger, hvis man skulle have lyst til det. Man kan desuden erstatte 1/4 af hvedemelet med rismel, hvilket gør småkagen endnu sprødere. Det gjorde jeg, første gang jeg lavede dem, mens jeg anden gang udelukkende benyttede hvedemel. Jeg er ret vild med konsistensen ved brug af rismel, men risikoen for at de smuldrer er mindre, hvis man holder sig til hvedemel. Begge varianter smager fantastisk.
Shortbread
Ingredienser
- 200 g saltet blødt smør
- 70 g sukker
- 200 gram hvedemel
- 1 nip salt
Fremgangsmåde
- Pisk blødt smør og sukker en en luftig, ensartet masse ved hjælp af piskeris eller i røremaskine. Bland mel og salt og vend det i smør- og sukkerblandingen. Form en kugle af dejen, dæk den med husholdningsfilm og lad den hvile på køl i 30 minutter.
- Forvarm ovnen til 180 grader (eller 160 grader ved brug af varmluftsovn). Rul dejen ud (ikke for tyndt) og stik enten kagerne ud med din yndlingsudstikker eller skær dem i stænger. Bag dem midt i ovnen i cirka 10 – 15 minutter (jeg nøjedes med at give mine cirka 10 minutter til de var en anelse gyldne i kanterne). Lad dem køle af en smule på bagepladen, inden de overføres til en rist for at køle helt af. Opbevar i en lufttæt beholder.