Skaftkotelet med rosenkål, bacon og kastanjer

Skaftkotelet

Foto Sarah Coghill

Der har været knald på på det seneste, hvor jeg ikke bare har dystet mod andre madbloggere i MasterChef-køkkenet. Jeg har også lavet mad til Søren Gericke og Erik Lallerstedt (Sveriges første Michelinkok), stået i spidsen for madkurser med temaet thailandsk streetfood og spist en god frokost på Claus Meyers Almanak. Det er alt sammen noget, som jeg har planer om at blogge om, men inden de lækre rosenkål ryger helt ud til fordel for forårets grønne favoritter, må jeg hellere få min opskrift på skaftkotelet med rosenkål på bloggen.

Opskriften blev bragt i smagogbehag i slutningen af det forgangne år, hvor jeg gerne ville byde på et alternativ til de mange gode traditionelle retter med gris, som vi kender ud og ind. Rosenkålene fik selskab af sprød bacon i tern og bagte kastanjer. Sidstnævnte kan købes friske i månederne op til jul, mens man resten af året kan være heldig at finde dem på dåse. De kan dog sagtens udelades helt, uden at smagen lider nød. Alternativt kan man erstatte dem med eksempelvis valnødder. Rosenkål er en af de grøntsager, som rigtig mange går udenom. Det er lidt en skam, for hvis man undlader at koge dem helt i smadder (rosenkål skal have bid), så er det en virkelig lækker spise fyldt med både vitaminer og mineraler.

Stadig ikke overbevist? Prøv skaftkoteletterne med den afsindigt lækre spidskålssalat i stedet.

Skaftkoteletterne er en del mere festlige end den almindelige kotelet uden ben. De kan købes hos slagteren, som gerne trimmer dem, så de bliver som på billedet. Steg dem, som du plejer at stege en helt almindelig kotelet, eller gør som jeg og brun dem på en pande og steg dem dernæst færdige i ovnen. Vil man være helt sikker på, at man opnår det perfekte resultat hver gang, så kan man altid smide et stegetermometer i en af dem. Når kernetemperaturen når omkring 65°, er de klar til at komme ud.

Skaftkotelet med rosenkål, bacon og kastanjer

Skaftkoteletter med rosenkål, bacon og kastanjer

Ingen bedømmelser endnu
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 15 kastanjer (kan erstattes med valnødder eller udelades)
  • 4 skaftkoteletter
  • Smør/olie til stegning
  • 4 dl hønsefond
  • 2 dl æblemost
  • 25 g koldt usaltet smør i tern
  • 1 spsk. grovkornet sennep
  • 500 g rosenkål
  • 100 g bacon i tern
  • 20 g smør
  • Salt og peber

Fremgangsmåde

  • Rids et kors i kastanjernes spidse ende og bag ved 200° i 20 minutter. Pil skallen af, mens kastanjerne endnu er lune og hak dem groft.
  • Krydr skaftkoteletterne med salt og peber, brun i fedtstof på en pande og steg færdig i en mellemvarm ovn, indtil stegetermometeret viser 65°. Lad hvile i fem minutter inden servering.
  • Kog panden af med fond og hæld det i en gryde sammen med æblemost. Bring i kog, reducer til det halve og montér med smørtern. Rør sennep i og smag til med salt og peber.
  • Pil de yderste rosenkålsblade af, skær enden fra og halver. Damp i cirka 5 minutter, indtil de er møre, men stadig har bid. Steg bacon sprød på en tør pande, vend med rosenkål, hakkede kastanjer og smør.
Del indlægget
Abonner
Giv besked om
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments