Southern Fried Chicken er en af de mest fabelagtigt syndige sager, jeg kender, men de sprøde stykker dybstegt kylling med saftigt kød under den krydrede overflade er så velsmagende, at man i hvert fald engang imellem må give efter. Udover at stille min trang til sprød kylling var gårsdagens aftensmad også en mulighed for at teste min nye friturekoger. Jeg ved det, jeg ved det. Det er ikke det allermest smarte indkøb her midt i bikinisæsonen, men nogle gange skal man bare have sprød mad, og her leverer den uden tvivl det bedste resultat, da man let og ubesværet kan holde styr på temperaturen. Det er ikke så ofte, at jeg spiser friturestegt mad – når det er, er det typisk de fantastisk lækre thailandske forårsruller, men med muligheden for at sikre pomfritters sprødhed, vil pommes anna og andre kartoffelfavoritter nok fremover få konkurrence, når der er oksekød på menuen.
Southern Fried Chicken er en lækker krydret sag. Hvad man kommer i melblandingen, som kyllingestykkerne vendes i, må være op til smag og behag. Hos mig blev det hvidløgspulver, paprika, oregano og en krydderiblanding, jeg havde med hjem fra Frankrig tidligere på året samt rigelige mængder salt og peber. Havde jeg haft cayennepeber og chilipulver, var det også røget i, men i mangel på især sidstnævnte kom jeg i stedet en smule Tabascosauce i kærnemælksblandingen. Har man tid til det, kan man eventuelt lade kyllingestykkerne marinerede heri et par timer, hvilket gør kødet endnu mere mørt, men det fungerer nu også fint uden.
Jeg stegte kyllingens overlår og underlår i cirka 12 minutter ved 175 grader, mens bryststykkerne fik omkring 10 minutter. Har man ikke en friturekoger, kan man evt. tjekke oliens temperatur med et sukkertermometer – alternativt kan man smide et lille stykke brød i gryden. Når det syder og bobler er olien klar. Olien skal være varm nok til, at kyllingestykkerne steger, når de kommer deri, men den må heller ikke være så varm, at den er sprød og gylden udenpå, men rå invendig. For at være på den sikre side, så tjek efterfølgende et eller to kyllingestykker for at se, om de er gennemstegte. For overlår og underlår skal kødet slippe benet, og for alle stykker skal kødsaften være klar. Man kan også stikke et stegetermemeter ind i kødets midte. Kernetemperaturen skal være mindst 75 grader.
Southern fried chicken med blå ostedip
Ingredienser
- 1 kylling
- 5 spsk mel
- 1 spsk majsstivelse
- 1 spsk hvidløgspulver
- 1 spsk paprika
- 0,5 – 1 spsk chilipulver
- 1 tsk oregano
- Evt. cayenne peber (krydderiblandinger eller andet)
- Salt og peber
- 2 dl kærnemælk
- 2 æg
- Tabascosauce
- Neutral olie til at stege – fx rapsolie
Blå ostedip:
- 3 spsk cremefraiche
- 2 spsk mayo
- 1 lille stykke blåskimmelsost (jeg brugte Stilton, men andre slags, fx Danablue, kan sagtens bruges)
- Salt og peber
Noter
Fremgangsmåde
- Skær kyllingen 10 stykker (vinger, underlår, overlår og bryst uden ben delt i to). Gem evt. skroget til at koge suppe eller fond på.Bland mel, majsstivelse og tørre krydderier i en skål. I en anden skål piskes æg og kærnemælk sammen. Tilsæt Tabascosauce efter smag.
- Varm olien op til 175 grader (hvis man ikke har en frituregryde, kan man evt. bruge et sukkertermometer til at tjekke temperaturen. Alternativt kan man smide et lille stykke brød eller lignende i olien. Når olien bruser op omkring det, er den klar).
- Vend først kyllingestykkerne i kærnemælksblandingen med den ene hånd og dernæst i melblandingen med den anden hånd. Start gerne med underlår og overlår, da de kræver en længere tidberedningstid end bryststykkerne). Steg i den varme olie i cirka 12 minutter for underlår og overlår og cirka 10 minutter for bryst og vinger, indtil kyllingestykkerne er sprøde og gyldne. Tag dem op af olien og læg på køkkenrulle. Krydr med salt.
Blå ostedip:
- Det hele blev most sammen i en skål med en gaffel. Det går ikke noget, hvis der er små hele stykker ost i.