Sprød æblecrumble med lun vaniljecreme

Æblecrumble

Hvis der fandtes en pris for verdens bedste comfort food, så ville en hjemmebagt æblecrumble være en stærk kandidat. Den er blød og sprød og syrlig og sød på én og samme tid. Serverer man den, mens den er endnu er lun, gerne druknet i en hjemmelavet vaniljecreme på ægte britisk manér, så er det svært at ønske sig mere sådan en halvkølig efterårsaften. Jeg er stor fan af den klassiske æbletærte og også den gode gammeldags æblekage kan få mit mundvand til sejle nedad. Og så er der naturligvis æblekagen fra i fjor, som – al ydmyghed sat til side – må være blandt de bedste, der findes. Alligevel er der et eller andet over sådan en crumble, der luner langt mere end nogen anden æbledessert, jeg kender. Det må være comfortfaktoren!

En æblecrumble er legende let at lave. Faktisk kan den klares på omkring 10 – 15 minutter, hvis man ikke medregner bagetiden. Mens man venter på, at den bager sig sprød og gylden i ovnen, kan man passende bikse en lun vaniljecreme sammen, medmindre man naturligvis foretrækker andre ledsagere som flødeskum, cremefraiche eller vaniljeis. Har i iøvrigt hørt om Fødevarestyrelsens nye retningslinjer for brug af rå æg? Normalvis vil jeg anbefale, at man bruger pasteuriserede æg i en vaniljecreme, men jeg har netop læst i dag, at danske æg nu er så sikre, at man mener, at de fint kan benyttes rå i almindelige husholdninger medmindre de skal serveres for børn, ældre eller syge mennesker. Hvor er det befriende efter denne årelange skræk for rå æg. Selv forsøger jeg altid at gå efter helt friske økologiske æg, der ikke stammer fra udlandet, når jeg bruger dem rå i desserter og lignende.

Æblecrumble dej

 Smuldr smørret ud i dejens tørre ingredienser, indtil det ligner grove brødkrummer. 

Æblecrumble

Kogningen af æbleternene, inden man kommer dem i et ovnfast fad, er ikke strengt nødvendig. Man kan også blot bruge rå æbletern, hvis man foretrækker, at de er lidt fastere i det ved servering. 

IMG_2025a

Klar til servering. 

Æblecrumble

Voila.  

Sprød æblecrumble med lun vaniljecreme

Æblecrumble

Ingen bedømmelser endnu
Antal: 6 personer

Ingredienser

  • 5-6 store madæbler
  • 2 spsk. vand
  • 100 g sukker (heraf 2 spsk. til æblerne)
  • 1 tsk. kanel
  • 2 spsk. rosiner (valgfri)
  • 150 g mel
  • 100 g koldt smør i tern
  • 50 g havregryn
  • 1 knsp. salt

Vaniljecreme

  • 4 æggeblommer (evt. pasteuriserede, se intro)
  • 30 g sukker
  • 1 tsk. majsstivelse
  • 4 dl sødmælk (eller 3 dl mælk og 1 dl fløde)
  • 1 vaniljestang eller vaniljeessens

Fremgangsmåde

  • Tænd ovnen på 200 grader.
  • Skræl æblerne og skær i tern. Kom i en gryde med 2 spsk. vand og 2 spsk. sukker. Bring i kog under låg og lad det simre i 3 – 4 minutter, indtil æbleternene er blevet lidt møre (de skal ikke være helt udkogte). Rør kanel i, hæld det hele i et ovnfast fad og top med rosiner. Kom resten af sukkeret, mel, smør, havregryn og salt i en skål og bland med fingrene, indtil det ligner grove brødkrummer. Fordel oven på æblefyldet. Bag midt i ovnen i 25 – 30 minutter, indtil toppen er sprød og gylden.
  • Server med vaniljecreme (se opskrift herunder), vaniljeis, cremefraiche eller flødeskum.

Vaniljecreme

  • Pisk æggeblommer, sukker og majsstivelse sammen. Kom mælk i en gryde med vaniljekorn og bring til kogepunktet. Hæld den varme mælk i æggemassen lidt efter lidt, mens der konstant piskes. Hæld det hele tilbage i gryden, varm forsigtigt op under konstant omrøring, indtil cremen tykner. Vaniljecremen kan både serveres lun og kold.
Del indlægget
Abonner
Giv besked om
9 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments