Jeg er i fuld gang med at sortere en frygteligt masse billeder fra New York, så indtil der er styr på dem, får i lige en lækker og hurtig opskrift, som jeg lavede, før jeg tog af sted. Den er perfekt til disse dage, hvor forårssolen viser sig fra sin bedste side, og man derfor ikke gider bruge alt for meget tid indendørs i køkkenet. Den tager nemlig intet andet end et lille kvarters tid at bikse sammen, og er man ikke til rejer, så kan de sagtens erstattes med kød eller ekstra grøntsager. Det samme gælder den broccoli, som jeg brugte, da jeg lavede retten. Det var, hvad der gemte sig i køleskabets grøntsagsskuffe, men har man i stedet peberfrugter, bønner, bønnespirer eller andet godt, så bruger man bare det.
Opskriften er ikke decideret thailandsk, men den er inspireret efter en klassiker fra det thailandske køkken, pad grapow, som man næsten finder på ethvert menukort, når man gæster en thailandsk restaurant. Er restauranten beliggende uden for Thailand, vil det ofte være soya og forskellige grøntsager i retten, mens kokkene på gadekøkkenerne i Thailand foretrækker at holde det simpelt. Her er de primære smagsgivere normalt små, stærke birdseye-chillier, som knuses sammen med hvidløg, inden det steges i en wok (noget der kan få et hus fyldt med middagsgæster til at bryde ud i et kollektivt hosteanfald – jeg taler af erfaring) sammen med kød og thailandsk, hellig basilikum, som ikke skal forveksles med den thailandske søde basilikum. I retten her har jeg udeladt basilikum og tilsat en smule soya, og i stedet for ris vendte jeg en håndfuld ægnudler sammen med resten af indholdet i wokken.
Stegte nudler med rejer, chili og hvidløg
Ingredienser
- 100 g ægnudler
- 1 fed hvidløg
- ½ chili (jeg brugte de små birdseye)
- ½ løg
- lidt under 1/4 broccoli
- en smule olie til stegning
- 1 tsk. sukker
- ½ spsk. lys soja
- salt
- tigerrejer (5 – 7 stykker)
Fremgangsmåde
- Kog nudlerne indtil de er “al dente”.
- Pil hvidløg, og stød det i en morter sammen med den halve chili (pas på øjnene). Har man ikke en morter, så hakkes det hele meget fint, inden det blandes sammen. Løget pilles og skæres i både, mens broccolien skæres i mundrette bidder.
- Hæld en smule olie i en wok, varm wokken op, og steg chili- og hvidløgsblandingen sammen med løg og broccoli, indtil broccolien næsten er mør (den er bedst, hvis den stadig er lidt sprød). Fjern den sorte tarmstreng på rejerne, og lad dem stege med de sidste par minutter, indtil de er røde og gennemstegte. Tilsæt sukker, soja og salt, inden nudlerne vendes godt sammen med indholdet i wokken. Smag til med yderligere salt og sukker hvis nødvendigt.