Foto Columbus Leth
Der er rigtig mange gode grunde til at bikse en omgang stegte ris sammen. Det er nem og hurtig mad, det er tilmed en billig spise, og så kan du proppe alt godt fra køleskabet i. Denne her lækre sag blev lavet i forbindelse med et tema om restemad til Boligliv, for stegte ris er også en glimrende måde at give liv til halvkedelige rester. Der er naturligvis risene, der kan genbruges, men du kan også proppe de grøntsager, du kogte eller stegte i forbindelse med et andet måltid er. Og har du en rest kylling, svinekød eller oksekød, så smider du naturligvis bare det i.
Lige denne her opskrift på stegte ris er med svinekød i form af nakkekoteletter skåret i mindre stykker, men du kan også bruge kylling eller mørt oksekød i stedet, hvis du foretrækker det. Stegte ris smager også glimrende med store rejer i. Sådan serverede min thailandske mor ofte retten for mig i mit barndomshjem.
Sådan laver du perfekte stegte ris
Brug “gamle” ris
Hemmeligheden bag perfekte stegte ris er ret simpel. Det første og vigtigste punkt handler naturligvis om rettens hovedingrediens – ris. Brug så vidt muligt ris, du har kogt en dag eller to i forvejen. Når risene står på køl, udtørrer de nemlig en anelse. Det betyder, at de bliver langt nemmere at stege.
Hvilke slags ris du bruger, betyder til gengæld ikke så meget. Selvfølgelig går man her udenom grød- eller risottoris, men både basmati, jasmin, brune ris og parboilled ris fungerer. Personligt foretrækker jeg jasminris, som er den type ris, man typisk bruger i Sydøstasien.
Spar ikke på olien
Husk også at bruge rigelige mængder olie. På den måde bliver risene rent faktisk stegt i stedet for blot at blive varmet i wokken eller på panden.
Fyr op for smagen
Medmindre du laver retten til en flok kræsne unger, så fyr endelig op for smagen. Min mor tilsatte faktisk ofte en lille smule ketchup, der bidrager med både syre og sødme. Det lyder måske underligt, men det fungerer. Soja er også godt i stegte ris. Har du lys soja på lager, så brug den. Den er en smule mere aromatisk. Har du ikke lige lys soja på lager, så bruger du bare det, du har. Ingen grund til at storme ud og købe nyt, da forskellen ikke er kæmpe stor.
Jeg smager også mine stegte ris til med fiskesauce. Udover at bidrage med salt, så giver den også ekstra smagsmæssig dybde.
Stegte ris med svinekød, broccoli og æg
Ingredienser
- 500 g svinekød (fx koteletter, mørbrad eller nakkefilet)
- 1 løg
- 3 fed hvidløg
- ½ broccoli
- 2 æg
- ½ bdt. koriander
- 2 limes
- Olie til stegning
- 10 dl kold ris
- 2 dl ærter fra frost
- 2 spsk. soja
- 2 spsk. fiskesauce
- 2 spsk. ketchup
- 1 tsk sukker
- hvid peber
Fremgangsmåde
- Skær kødet ud i mundrette tern eller skiver.
- Pil løg og hvidløg. Halvér løget, og skær det i tynde både. Hak hvidløget. Skær broccolien ud i små buketter, og del dem en gang eller to. Slå æggene ud i en skål, og pisk dem let. Pluk korianderen groft, og skær lime i både.
- Varm olie op i en wok (eller på en stor pande), og start med at stege kødet ved høj varme, til de får en fin stegeskorpe og et færdigtilberedt. Sæt det til side.
- Kom ekstra olie i wokken og sautér det hakkede hvidløg, til det begynder at tage farve. Tilsæt løg og broccoli, og steg videre i et par minutter. Skub nu wokkens indhold ud til siden, og kom lidt ekstra olie i midten. Tilsæt æggene, og rør i dem kortvarigt, inden du blander dem med resten af wokkens indhold. Kom nu de kolde ris og det stegte kød i wokken sammen med ærter, soja, fiskesauce, ketchup, sukker og hvid peber. Rør det hele godt sammen, steg det et par minutter, til det hele er gennemvarmet og smag så til med ekstra fiskesauce eller sukker hvis nødvendigt.
- Servér straks de stegte ris sammen med limebåde og koriander, og nyd dem evt. med ekstra fiskesauce med snittet chili i samt Sriracha-chilisauce.
Tilbehør til stegte ris
Du kan nyde de her stegte ris, præcis som der er, men jeg kan nu godt lide at servere lidt ekstra til. Jeg – præcis som min mor – laver dem typisk med agurkeskiver og en limebåd til. Lime er især vigtigt, da den bidrager med syre, som klæder retten utroligt godt.
Man kan også vælge at sætte lidt ekstra koriander på bordet til at drysse over de stegte ris, hvis man skulle få lyst til det.
Noget andet vigtigt tilbehør i Thailand er fiskesauce, som man salter med ved bordet. I Thailand rører man typisk en lille smule sukker i samt tilfører lidt birdseye-chili i tynde skiver. Medmindre du er en haj til stærk med, skal du dog være lidt forsigtig med førnævnte chili. Den er helt utrolig stærk, så pas på at du ikke kommer til at tygge i én. Eller erstat den evt. med en af de større og mildere chilipebere fra supermarkedet. Du kan også fint udelade chilien helt.
De senere år er jeg i øvrigt blevet helt vildt glad for at bruge Sriracha-chilisauce, som du kan købe i de fleste supermarkeder i dag. Udover at den selvfølgelig gør retten en smule stærk, så giver den også lidt syre og sødme. Det er virkelig godt her.