Foto Sarah Coghill
Svampesuppe eller champignonsuppe smager helt fantastisk både til hverdag og i mere festlige sammenhænge. Skal denne suppe, som jeg lavede til en af smagogbehags efterårsudgaver, serveres for gæster, så kan man peppe den op med et par dråber trøffelolie. Jeg fandt en god intens olie på hvid trøffel i Superbrugsen til en 50’er, hvis ikke jeg husker helt forkert. Server suppen med godt brød eller måske de hjemmelavede sprøde ostestænger, som i kan se på billedet længere nede. Både suppe og ostestænger er helt vildt nemme at lave, og så kan de laves i forvejen, hvis man skal bruge den som forret i en gæstemenu. Jeg brugte en blanding af forskellige svampe, men suppen vil også smage godt lavet på helt almindelige champignons.
Når det gælder om at rense svampe, så hører man ofte, at de blot skal børstes rene. Det kan dog være lette sagt end gjort, og er der ikke tale om en nyhøstet svamp, kan det være et værre bøvl. Især når det gælder svampe som kantareller. Jeg børster derfor det værste snavs af, inden jeg skyller dem. Den væde, som de suger til sig, fordamper alligevel, når man steger dem på panden. Har man tid, kan man evt. lægge dem til tørre på et rent viskestykke eller noget avispapir indtil dagen efter. Andre tips til at rense svampe effektivt modtages gerne i kommentarfeltet under opskriften.
Foto Sarah Coghill
Svampesuppe med ostestænger
Ingredienser
- 500 g rensede svampe (eller evt. blot champignon)
- 30 g smør
- 2 løg
- 2 fed hvidløg
- 6 dl hønsefond eller hønsebouillon
- 1 dl fløde
- Purløg
- Trøffelolie
- Salt og peber
Ostestænger
- 100 g butterdej
- 1 tsk. sesamfrø
- 1 tsk. birkes
- 1 æg
- 25 g parmesanost
Fremgangsmåde
- Rengør svampene og skær dem i mindre stykker. Brun herefter i smør på en varm pande, indtil al væden er fordampet (de smider en del væde undervejs). Hæld svampene i en skål og sæt til side. Hak løg og hvidløg og steg i smør i samme gryde ved jævn varme, indtil løgene er klare, men uden at de bliver brune. Gem en smule svampe til pynt og kom resten tilbage i gryden. Tilsæt hønsefond/-bouillon, bring i kog og lad suppen simre i 15 minutter. Tilsæt fløde, blend til ønsket konsistens og smag til med salt og peber.
- Hæld suppen i en skål og top med stegte svampe, trøffelolie og friskklippet purløg og server med de lune ostestænger.
Ostestænger
- Læg butterdej på en bageplade med bagepapir og skær i 2 cm brede stænger, pensl med pisket æg og drys med sesamfrø, birkes og revet parmesanost. Sno stængerne og bag ved 200° i 10 – 15 minutter, indtil de er sprøde.