Foto Sarah Coghill
Svampesuppe eller champignonsuppe smager helt fantastisk både til hverdag og i mere festlige sammenhænge. Skal denne suppe, som jeg lavede til en af smagogbehags efterårsudgaver, serveres for gæster, så kan man peppe den op med et par dråber trøffelolie. Jeg fandt en god intens olie på hvid trøffel i Superbrugsen til en 50’er, hvis ikke jeg husker helt forkert. Server suppen med godt brød eller måske de hjemmelavede sprøde ostestænger, som i kan se på billedet længere nede. Både suppe og ostestænger er helt vildt nemme at lave, og så kan de laves i forvejen, hvis man skal bruge den som forret i en gæstemenu. Jeg brugte en blanding af forskellige svampe, men suppen vil også smage godt lavet på helt almindelige champignons.
Når det gælder om at rense svampe, så hører man ofte, at de blot skal børstes rene. Det kan dog være lette sagt end gjort, og er der ikke tale om en nyhøstet svamp, kan det være et værre bøvl. Især når det gælder svampe som kantareller. Jeg børster derfor det værste snavs af, inden jeg skyller dem. Den væde, som de suger til sig, fordamper alligevel, når man steger dem på panden. Har man tid, kan man evt. lægge dem til tørre på et rent viskestykke eller noget avispapir indtil dagen efter. Andre tips til at rense svampe effektivt modtages gerne i kommentarfeltet under opskriften.
Foto Sarah Coghill
Ingredients
- 500 g rensede svampe (eller evt. blot champignon)
- 30 g smør
- 2 løg
- 2 fed hvidløg
- 6 dl hønsefond eller hønsebouillon
- 1 dl fløde
- Purløg
- Trøffelolie
- Salt og peber
Ostestænger
- 100 g butterdej
- 1 tsk. sesamfrø
- 1 tsk. birkes
- 1 æg
- 25 g parmesanost
Fremgangsmåde
- Rengør svampene og skær dem i mindre stykker. Brun herefter i smør på en varm pande, indtil al væden er fordampet (de smider en del væde undervejs). Hæld svampene i en skål og sæt til side. Hak løg og hvidløg og steg i smør i samme gryde ved jævn varme, indtil løgene er klare, men uden at de bliver brune. Gem en smule svampe til pynt og kom resten tilbage i gryden. Tilsæt hønsefond/-bouillon, bring i kog og lad suppen simre i 15 minutter. Tilsæt fløde, blend til ønsket konsistens og smag til med salt og peber.
- Hæld suppen i en skål og top med stegte svampe, trøffelolie og friskklippet purløg og server med de lune ostestænger.
Ostestænger
- Læg butterdej på en bageplade med bagepapir og skær i 2 cm brede stænger, pensl med pisket æg og drys med sesamfrø, birkes og revet parmesanost. Sno stængerne og bag ved 200° i 10 – 15 minutter, indtil de er sprøde.
Årh, en lækker vinteret, det ser simpelthen himmelsk ud – de ostestænger der må virkelig være perfekte en enhver form for suppe.
– Anne
Kære Anne
Det er de nemlig 🙂 Serverede dem for nogle venner, som var ret imponerede over, at de var hjemmelavede. Det bedste er, at der er så simple at lave.
Kh Nadia
Den ser utrolig rar ud – en rigtig skøn efterårssuppe! Det minder mig om, at det er alt, alt for længe siden, jeg sidst har fået svampesuppe…. åh, abstinenser… 🙂
Kære Piske
Svampesuppe er så godt. Jeg skal virkelig til at lave det noget oftere, for det er så nemt og så velsmagende.
Kh Nadia
Godaften og tak for kiggene her på dine madsider.
Fantastisk blog du har og lækkert mad, svampesuppe er skøn spise især her i efteråret. Det må jeg få min datter til at prøve at lave, hun øver sig også i mad- og bagekunst. Du er velkommen til at se på hendes blog http://www.mariahoffbeck.blogspot.com
Jeg var inde at læse lidt om dig og synes du har gjort det rette valg, nemlig at dele din passion med os læsere.
Det er vigtigt at udrette netop det hver enkelt brænder for:-)
Tina
Kære Tina
Mange tak for de pæne ord om min blog. Jeg synes at det er skønt at kunne dele min passion for mad med andre, der har samme interesse 🙂
Kh Nadia
Lækker opskrift. Kan du hjælpe mig med at finde trøffelolien? Var nemlig på jagt i super Brugsen i dag uden held:-) hvordan ser flasken ud/ hvad mærke er det?
God weekend
Kære Stine
Jeg har desværre ikke flasken her, men de burde have trøffelolie i de fleste større supermarkeder. Jeg mener, at det var SuperBrugsen jeg købte den i. Der havde de to forskellige. En med sort trøffel (hvor man kunne se trøffelstykkerne) og en med hvid trøffel. Der kan man ikke se selve trøffelen, men den smager af mere.
Kh Nadia
Med hensyn til rensning af f.eks. kantareller, så har jeg opdaget, at det er utroligt nemt og effektivt at ryste dem i en ganske almindelig trådsi. Fyld sien højst 1/3, og sving svampene 8-10 gange med samme bevægelse, som når man vender pandekager i luften – det er nemmere end at børste, og giver mindst lige så godt resultat.
Tak for tippet Rune. Det skal helt sikkert prøves næste gang. Jeg synes, at det er frygteligt besværligt at rense kantareller, så alt hvad der kan lette arbejdet, vil blive afprøvet.
Mvh Nadia
Hej
Som udgangspunkt må man aldrig rense svampe i vand, det er synd og skam!
Hemmeligheden ligger i at rense dem under plukning, dvs at man, i skoven, pensler svampen og skraber/skærer jord af stokken 🙂
Mvh Helle
Kære Helle
Ja, det har jeg også hørt, men når de er købte og med jord, så er det desværre et værre bøvl. Og så vasker jeg dem altså, da jeg hader knas 🙂
Kh Nadia