Foto Columbus Leth
September kom og gik, før jeg fik set mig om. Sådan er livet med små børn nok bare. Særligt når to gange sygdom rammer den lille mand inden for et par uger, er der undtagelsestilstand her på matriklen. Det kan de fleste småbørnsforældre nok nikke genkendende til.
De pludselig alt for få timer i døgnet betød, at jeg kom håbløst bagud i forhold til alt det, jeg gerne ville have delt her på siden. Blandt andet rejseguides og en masse opskrifter, samt at få nævnt at jeg er begyndt at udvikle opskrifter til Boligliv. De første opskrifter var et suppetema, som passede godt til en særdeles våd september måned, mens mine opskrifter i oktoberudgaven har svampe som fællesnævner.
Svampetærte med to slags svampe
For at få introduceret mit virke som madskribent for Boligliv, deler jeg derfor i dag en opskrift fra det seneste nummer. Det er en helt og aldeles skøn opskrift på svampetærte, som jeg selv er helt pjattet med. Jeg blev i øvrigt også bedt om at dele opskriften blandt en af dem, som smagte tærten på billedet skudt af dygtige Columbus Leth. Det er altid den fineste hæder i mit fag.
Svampetærten er virkelig lækker både som frokost og aftensmad – meget gerne serveret med en god salat med vinaigrette. Du kan sådan set bruge de fleste svampe, og det er helt op til dig, om der skal flere slags i, eller om du vil holde dig til én. Jeg brugte en blanding af helt almindelige champignons og de store portobellosvampe. Især sidstnævnte ser utroligt flotte ud i tærten.
I svampetærten har jeg også tilsat spinat og stegt bacon. Du kan dog nemt udelade bacon, hvis du foretrækker en kødfri tærte. Jeg brugte i øvrigt frisk spinat i tærten. Du kan nu sagtens bruge spinat fra frost, hvis du skulle ligge inde med noget.
Lyst til flere opskrifter med svampe? Se også min populære opskrift på risotto med svampe, de braiserede andelår med portvin og svampe eller min kødfri lasagne med svampe og spinat.
Svampetærte med spinat og bacon
Ingredienser
Tærtebund
- 125 g koldt smør
- 200 g hvedemel
- 1 æg
Tærtefyld
- 1 løg
- 65 g spinat
- 150 g bacon i tern
- 500 g blandede svampe (fx alm. champignon og portobello)
- Smør eller olie til stegning
- 3 æg
- 200 g cremefraiche
- 1 dl fløde
- 100 g revet gruyere eller anden god ost
Fremgangsmåde
Tærtebund:
- Skær smørret i tern, og smuldr det ud i melet. Pisk ægget, og saml dejen med det. Tilsæt lidt ekstra mel hvis nødvendigt. Rul dejen ud på et meldrysset bord, og kom den i en tærteform. Lad den hvile i køleskabet i en halv time.
- Prik tærtebunden med en gaffel, og forbag den i 10 minutter i en 180 grader varm ovn.
Resten:
- Pil og hak løget.
- Skyl spinaten grundigt, og sautér den på en tør pande, til den falder sammen. Lad den dryppe af i et dørslag, og klem ekstra vand ud af den, når den er kølig nok til at kunne håndteres. Hak den groft.
- Steg baconen sprød på en pande, og lad det dryppe af på festsugende papir.
- Rent svampene, og skær dem i mundrette stykker. Sautér dem på samme pande i lidt fedtstof hvis nødvendigt, til de tager farve.
- Pisk æg, cremefraiche, fløde, salt og peber sammen, og rør så revet ost, bacon, løg, spinat og svampe i.
- Hæld tærtefyldet i en tærteform med en forbagt tærtebund, og bag tærten i ovnen ved 180 grader alm. ovn i cirka 30-35 minutter, til tærten er fast og gylden.
- Nyd eventuelt tærten med en god salat med vinaigrette.