Hvad har den gode Hr Ramsay egentlig gang i?
Man kan have nok så mange meninger om både mandens sprogbrug og leg med fremmede damer, men mad kan han lave. Jeg har en af hans kogebøger, som er fyldt med lækre, rustikke retter, som jeg alle har lyst til at prøve. Men hvorfor i alverden gøre tingene mere komplicerede, end de behøver at være for os fortravlede, moderne mennesker, som ikke har flere timer om dagen til at lave mad (okay, indrømmet, jeg bruger til tider flere timer, men her taler jeg om mennesker med et nogenlunde normalt forhold til mad)?
I en gammel udgave af BBC Good Food Magazine fandt jeg en af hans tærter, som lød for lækker til, at jeg kunne lægge bladet fra mig. Valgte dog kun at bruge opskriften som inspiration (parmasanost istedet for gryere, 140 gram bacon istedet for 200 gram, grøn julesalat istedet for rød osv ). Fremgangsmåden havde jeg tænkt mig at følge – lige indtil aftenens middagsgæst fortalte, at hun ville komme lidt før, da hun skulle tidligt hjem på grund af en interviewaftale. Fair nok tænkte jeg og regnede på det. Vi har tre timer – det kan vi sagtens klare. Herregud, det er jo bare en tærte. Oh, jeg skulle blive klogere.
Vi var i fuld gang med forberedelserne (hun med dejen, jeg med fyldet), før vi fik nærlæst opskriften, som var fordelt over tre sider. Først skulle dejen laves, dernæst hvile på køl i 20 minutter – mindst! Herefter skulle den rulles ud, proppes i formen og så i fryseren i 30 minutter – mindst! Dernæst skulle den forbages i 20 minutter, ud af ovnen, pensles med æggeblomme, og så bages i ovnen i fem minutter. Så skulle den ud igen, pensles med æggeblomme endnu engang og så bages yderligere i 10 – 15 minutter. Alt dette INDEN dejen så meget som havde set skyggen af fyldet. Dernæst skulle den bages ved 140 grader! Det er første gang, at jeg har hørt om langtidsstegte tærter.
Vi kiggede på klokken og noterede os hurtigt, at maden ville være færdig efter ‘deadline’, så vi dividerede hvile- og frysetid med tre og skruede op for varmen i ovnen (og sprang så iøvrigt en tredjedel af forbagningen over). Resultatet blev alligevel virkeligt godt, og jeg kan derfor kun konkludere, at den gode Gordon forsøger at forsvare de mange Michelinstjerner ved at gøre noget ganske simpelt frygteligt besværligt.
Ingredienserne og fremgangsmåden passer til den tærte, jeg lavede. Hvis man vil se Gordon Ramsays version så klik her.
Tærte med bacon, svampe og rucola
Ingredienser
Dej
- 250 g mel
- 1 tsk salt
- 125 g koldt smør
- 1 æg (pisket)
- 1 spsk olie (til at smøre formen med)
- æggeblomme (til at pensle dejen med)
Fyld:
- 2 stk julesalat (rød eller grøn, revet i mindre stykker eller hakket groft)
- 1 stort rødløg (hakket)
- 1 pakke bacon (hakket groft)
- 100 g rucola
- en lille håndfuld frisk estragon (hakket)
- 200 g svampe eller champignon (skåret i skiver)
- 2 dl creme fraiche
- 2 dl mælk
- 3 æg
- 3 æggeblommer
- 100 g revet cheddarost (revet)
- 100 g revet parmasanost (revet)
- salt og peber
- olivenolie
Fremgangsmåde
- Indstil ovnen på 190 grader.Start med at lave dejen ved at smule smør, salt og mel sammen til en grynet masse. Tilsæt det piskede æg og 1 spsk iskoldt vand og saml dejen. Dæk den med husholdningsfilm og stil på køl i 10 minutter eller længere.
- Tag dernæst dejen ud, rul den ud og læg den i en tærteform, som er smurt med olie og drysset med en smule salt og peber. Lad så dejen hvilke i fryseren i en ti minutters tid eller længere. Tag dejen ud og bag den i ovnen i 20 min med noget bagepapir fyldt med ris eller tørrede bønner i (det hedder at bage den ‘blind’ – fyldet gør at tærtebunden ikke trækker sig sammen). Dernæst tages den, bagepapir og ris/bønner lægges til side (hvis dejen er krakeleret nogle steder, kan man ‘lappe’ den med eventuelt overskydende dej) og dejen pensles med æggeblomme og bages yderligere fem minutter.
- Mens dejen forberedes laves fyldet. Bland æg, æggeblommer, mælk, revet ost og estragon.
- Steg bacon sprødt og tilsæt løg og julesalat. Steg det yderligere en fem minutters tid og hæld det i en skål. Tilsæt nu lidt olie på panden og sted champignon indtil de er godt stegte. Tag dem op og læg sammen med bacon, løg og julesalat. På den varme pandes lægger man nu rucolasalaten, som vendes et par gange og dernæst hældes i æggeblanden, som blendes med en håndblender (jeg har ikke nogen, så jeg brugte istedet min foodprocessor – en blender kan også gå an). Det skal ikke være helt fint men istedet lidt groft i det. Bland det med bacon, løg og julesalat og tilsæt salt og peber efter smag (husk baconen også tilfører salt)
- Når dejen er færdig hældes fyldet i. Vi bagte den i cirka 45 – 60 minutter ved 150 grader på varmluftsovn og spiste den sammen med en salat af babyblade og hakket skalotteløg blandet med lidt balsamicoeddike og olivenolie. Vinagrettens syrlighed passede godt til tærtens fedme.