Foto Chris Tonnesen
De friske danske asparges er her lidt endnu, så selvom det kun er få dage siden, jeg delte opskriften på den grønne aspargessuppe, kommer der i dag endnu en opskrift på den fantastiske spise. Selv om jeg elsker hvide asparges (og allerhelst med sauce mousseline og fjordrejer), så gør de grønne sig bedst til opskriften her. Man spiser som bekendt med andet end smagssansen, og tærten her bliver så smuk med den grønne farve på den hvide ostecreme.
Opskriften på min tærte med grønne asparges er fra min kogebog Kødfri Mandag, og jeg har netop opdaget, at der faktisk er 20 procent rabat på den lige nu. Den tager kun 10 minutter at bikse sammen (efterfulgt af en halv times tid i ovnen). Alligevel er den så fin og festlig, at jeg ikke ville tøve med at servere den for mine gæster i aspargessæsonen. Lav gerne en god salat til med en syrlig vinaigrette. Så lover jeg, at der bliver glæde ved bordet.
Jeg har her brugt den skønne franske ost gruyere, men parmesan vil også være et hit. Du kan dog også sagtens bruge andre oste, men brug gerne en lidt fast ost med god smag.
Tærte med grønne asparges og gruyere
Ingredienser
- 2 plader butterdej ((optøet))
- 1 æg
- 2 æggeblommer
- 1 dl cremefraiche
- 100 g revet ost ((gerne gruyere))
- 1 tsk. dijonsennep
- 1-2 bdt. grønne asparges
- Salt, peber
Fremgangsmåde
- Forvarm ovnen til 220 grader.
- Læg butterdejspladerne på to bageplader beklædt med bagepapir, og rids begge ca. 1 cm fra kanten hele vejen rundt, uden at skære igennem. Pisk ægget, og pensl den smalle kant hele vejen rundt. Prik den inderste del af tærtebunden med en gaffel. Forbag tærtebundene i ca. 10 minutter.
- Kom resten af det piskede æg i en skål sammen med æggeblommer, cremefraiche, revet ost, sennep, salt og peber. Pisk det sammen, og fordel i tærtebundene. Skær enderne af aspargesene, og fordel dem oven på. Bag ved 200 grader i ca. 20 minutter, til æggemassen har sat sig.
- Servér aspargestærterne lune og gerne med en god salat som tilbehør.
Lav to store eller flere små tærter ved at justere bredden på butterdejen. Er de grønne asparges meget tykke, kan det være en gode idé at koge dem et minut eller to, før du kommer dem på tærten. Alternativt kan du halvere dem på langs. Det er dog sjældent tilfældet, at de er så tykke, at det bliver nødvendigt, hvis du har købt dine asparges i supermarkedet.