Nogle gang er det bedst, når man ikke piller for meget ved traditionerne. Andre gange kan det give nyt liv til en gammel klassiker. Sidstnævnte var tanken, da jeg inspireret af mormorkøkkenets høns i asparges lavede en variant med kylling og svampe til en af smagogbehags efterårsudgaver. Jeg brugte et mix af forskellige svampe, men den ydmyge champignon vil også klare sig fint sammen med tarteletternes øvrige ingredienser. Opskriften er desuden inspireret en smule af den klassiske chicken pie, der uden tvivl topper listen over verdens bedste comfort food, og som i øvrigt er en af mine absolutte livretter. Her er butterdejslåget blot skiftet ud med tarteletter. Har man mere lyst til pieversionen, smider man blot et lag butterdej oven på fyldet.
I opskriften her bruger jeg en smule hvidvin, der giver tarteletfyldet et festligt pift, så retten også vil være et hit på gæstebordet. Skal den laves på en helt almindelig hverdag, kan man erstatte hvidvinen med ekstra hønsefond eller bouillon. Jeg er generelt fan af at bruge hele kyllinger, som jeg koger, da det både er økonomisk, men også giver en lækker hønsefond, man kan bruge til eksempelvis gammeldags hønsekødsuppe. Gider man ikke bakse med en hel fugl, så kan man sagtens snyde og blot smide et par kyllingefileter i et ovnfast fad, hælde en smule olie over og krydre med salt og peber. Efter 25 – 30 minutter ved 180 grader og lidt afkøling på køkkenbordet, er de klar til brug og kan skæres i mundrette bider.
Tarteletter med kylling og svampe
Ingredienser
- 1200 g hel kylling (alternativt 3 – 4 kyllingefileter. Se intro)
- 300 g blandede svampe
- 60 g smør
- 1 løg
- 1 fed hvidløg
- 3 spsk. hvedemel
- 1,5 dl hvidvin
- 3 dl hønsefond
- 1,5 dl fløde
- ¼ bdt. persille
- Tarteletter
Fremgangsmåde
- Kom den hele kylling i en stor gryde, fyld med vand til det dækker og bring i kog. Fjern det skum, der kommer op til overfladen, og lad herefter kyllingen simre i en times tid, indtil den er mør. Tag kyllingen op af gryden og lad den køle af. Pluk dernæst kødet af skroget, skær det i mindre stykker og sæt til side (se intro, hvis der benyttes kyllingefileter i stedet).
- Rengør svampe, skær de større i mindre stykker og brun halvdelen af smørret på en varm pande, indtil væden er fordampet. Kom hakket løg og hvidløg ved og steg yderligere et par minutter.Smelt resten af smørret i en gryde, tilsæt mel og rør sammen, så der dannes en opbagt sauce. Tilsæt hvidvinen lidt efter lidt, mens der røres konstant. Kom hønsefond og svampeblandingen ved og lad det hele simre i 10 minutters tid. Tilsæt fløde og kyllingekød, bring til kogepunktet og smag til med salt og peber.
- Vend persille i og server i lune tarteletter. Alternativt kan man bruge det som piefyld og dække med butterdejslåg