Min svamperisotto er vældig populær her på siden, så jeg tænkte, at jeg i dag ville dele endnu en skøn opskrift på risotto. Der er tale om en dejlig nem og smagfuld tomatrisotto med parmesan og frisk basilikum. Opskriften er udviklet til Nemlig.com’s måltidskasser, hvor den netop har indgået i Verdenskassen. Det skønne ved at bruge tomater på dåse, er at opskriften på den måde kan laves hele året, hvis du forsøger at følge sæsonerne i køkkenet.
Tomatrisotto med variation
Jeg har brugt cherrytomater på dåse, som har en dejlig sødme. Du kan dog også fint bruge hakkede tomater eller flåede tomater, hvis du foretrækker det. Bemærk dog, at de flåede tomater skal moses lidt undervejs, og at begge dele gerne må koge med længere end cherrytomaterne.
Jeg har til min tomatrisotto her brugt 1,5 dåse, men hvis du foretrækker det, kan du godt nøjes med en enkelt dåse. Er du glad for tomat, kan du også vælge at komme to dåser i. På den måde undgår du at stå med en rest tomat. Personligt generer det dog ikke mig. Jeg propper typisk sådan en rest i fryseren og smider den i en god omgang kødsovs. Med en 3-årig i huset står den på pasta med kødsovs herhjemme oftere, end jeg har lyst til at indrømme.
Hold øje med din risotto
Risotto er italiensk fastfood, når det er bedst. Det er både en nem og økonomisk spise, og du kan sagtens bruge andre hårde oste, hvis det lige er det, du har på lager.
Det er slet ikke svært at lave risotto. Det kræver dog, at du hænger lidt over gryderne i de små 20 minutter, det tager at lave den. Der skal nemlig røres hyppigt, så risene ikke brænder på, og så skal der spædes til med væde, hver gang risene ”tørrer ud”. På den måde får du langsomt indarbejdet væden (og smagen) i risene.
Risotto med tomat, basilikum og parmesan
Ingredienser
- 1 stort løg eller 2 små
- 3-4 fed hvidløg
- 1,5 ds cherrytomater ((eller hakkede eller flåede tomater))
- Olie til stegning
- 300 g risottoris
- 2 dl hvidvin
- 8 dl hønsefond- eller bouillon
- 100 g revet parmesan
- 1 potte plukket basilikum
- Salt, peber
Fremgangsmåde
- Pil og hak løg og hvidløg. Lad cherrytomaterne dryppe af i en sigte (husk at gemme tomatsaucen fra dåsen).
- Sautér løget og hvidløetg i olie i en gryde, til løgene er klare. Kom risottorisene ved, og sautér dem i et minuts tid. Tilsæt hvidvin, og rør hyppigt, til den er fordampet. Bland hønsefond og væden fra tomaterne, og kom blandingen i gryden med ris lidt efter lidt, så væden langsomt arbejdes ind i risen under hyppig omrøring. Fortsæt sådan i cirka 15 minutter, til risene er kogt færdige – de skal være møre, men stadig have lidt bid. Lad cherrytomaterne simre med de sidste par minutter.
- Vend halvdelen af parmesanen i, og smag risottoen til med salt og peber. Vend til sidst basilikummen i.
- Servér med resten af parmesanen til at drysse over inde ved bordet.