Jeg vendte i går aftes hjem efter en uge på den lille portugisiske øgruppe i Atlanterhavet, Azorerne, hvor vulkaner, træklædte bjergskråninger og klippefyldte kyster danner et billedskønt landskab overalt, du drejer blikket. Her var jeg så heldig at sætte tænderne i den skønneste ret med den lokale Bonito-tun, som blev serveret rå i tynde skiver med avocadopuré og en sojadip med brunet smør, limejuice og skalotteløg. Bag retten stod danske Mark Lundgaard fra Kong Hans Kælder, som var en ud af 10 kokke inviteret til at deltage i den lokale madfestival 10 Fest Azores’16, hvor de gode råvarer fra øerne og vandene omkring sættes i fokus under den 10 dage lange begivenhed.
Da jeg tidligere i dag fandt mit mundvand løbe i retning af selvsamme ret, var der intet andet at gøre end at sætte tun på menuen her til aften. Et styk tunbøf fra Torvehallerne blev tryllet til denne dejlige tuntatar, som udover at være fantastisk nem at lave både er sund, let og lækker. God køkkenhygiejne er særligt vigtigt, når fisk skal serveres rå, og det er også vigtigt, at du sikrer dig, at den har været frosset forud for indtagelse. Den gode mand bag disken fortalte mig, at tunen var lynfrosset inden salg. Det betød, at jeg slap for at gøre det selv, men også at fisken ikke kan genfryses. Det kan derfor være en god idé lige at høre din fiskehandler, hvordan fisken skal behandles, inden du laver retten.
Jeg serverede den simpelt med avocado (en af tunens bedste ledsagere), søde halverede cherrytomater, agurk i tern, lidt snittet forårsløg, en dusk koriander og et drys sesamfrø samt en dressing på soja (jeg brugte lys soja, men den japanske slags er også helt fin her), sesamolie og limejuice. Skulle lysten være til det, så kan du også snildt smide en håndfuld spæde salatblade i.
Tuntatar med sojadressing
Ingredienser
- 200 g rå tun
- ½ avocado
- ¼ agurk
- 100 g cherrytomater
- 1-2 forårsløg
- ¼ bdt. koriander
- 1 tsk. sesamfrø
- Friskkværnet sort peber
- ½ lime
Sojadressing
- 1 spsk. sesamolie
- 2 spsk. soja
- ½ lime
Fremgangsmåde
- Skær tun, avocado og agurk i ca. 1 x 1 cm store tern. Halvér cherrytomaterne, snit forårsløgene fint, og hak korianderen. Vend det hele sammen med sesamfrø, sort peber og dressingen (pas på med at røre for meget i det, hvis avocadoen er meget blød). Servér evt. med ekstra lime skåret i både.
- Vend sesamolie sammen med soja og limejuice.