Når jeg har rejst rundt i Asien, har gademaden uden tvivl været en af de største oplevelser. Jeg er ikke den helt store sandwichspiser, men da jeg i Vietnam stødte på den såkaldte bahn mi, var jeg solgt. Vietnam er en tidligere fransk koloni, og den franske indflydelse kan tydeligt spores i denne lækre spise. Luftig baguette, marineret svinekød, syltet gulerod og kinaradise sammen med frisk koriander er intet mindre end en henrivende kombination. Indimellem smører man også brødet med paté. Det lyder mystisk, men på en eller anden måde fungerer det bare.
Da jeg fornylig var kommet til at købe noget svinefars med en lige rigeligt høj fedtprocent, tænkte jeg, at det ville være perfekt at bruge til en burger inspireret af den vietnamesiske sandwich. Krydderier, ingefær, hvidløg, chili og friske urter blev rørt med farsen, som blev formet til bøffer og stegt på panden. Har man mulighed for at grille bøffen, vil det selvfølgelig kun gøre burgeren endnu bedre, men selv uden røgsmagen var det en fantastisk burger, som uden tvivl vil komme på menuen herhjemme mange gange fremover.
Jeg havde ikke kinaradise, så jeg nøjedes med at sylte gulerødder, der tilfører syre og sødme til burgeren. Hjemmedyrkede solsikkespirer tilføjede et sprødt crunch, men man kan sagtens nøjes med rødløg, frisk koriander og evt. et par salatblade som det friske indslag. I farsen har jeg brugt en del forskellige krydderier, men har man ikke lige alle ved hånden, eller ønsker man at gøre det mere enkelt, så kan man sagtens udelade nogle af ingredienserne og sjusse sig frem til den ønskede smag.
Herunder finder i to billeder af den omtalte sandwich. Får i chancen, kan jeg kun sige: Prøv den!
Bahn mi med langtidsstegt svinekød fra Café Taxa på Nørrebro.
Bahn mi med sprødt svinekød og paté fra Chinatown i New York.
Vietnamesisk burger
Ingredienser
- Ingefær (blot en smule)
- 2 fed hvidløg
- 1 birds eye chili
- Frisk koriander
- 1 – 2 stilke forårsløg
- 0,5 hakket løg
- 500 g hakket svinekød
- 2 spsk. lys soya (seasoning sauce)
- 1 tsk salt
- 1 spsk. fiskesauce
- 1 tsk. stødt koriander
- 1 tsk. sukker
- Olie til stegning (udelades hvis bøffen grilles)
Syltede gulerødder
- 2 – 3 gulerødder
- 2 dl varmt vand
- 1 dl sukker
- 1,5 dl eddike
- 2 tsk. salt
Tilbehør
- 4 burgerboller
- Frisk koriander
- Rødløg i skiver
- Mayo rørt op med sød chilisauce
- Evt. salatblade eller spirer (jeg brugte solsikkespirer, men enhver slags kan bruges)
Fremgangsmåde
- Skræl ingefær og pil hvidløg. Kom i morter og stød sammen med chili til en ensartet masse (alternativt kan man hakke det fint). Kom i skål sammen med hakket koriander og fintsnittet forårsløg samt resten af ingredienserne på nær olie.Stil på køl, indtil farsen skal bruges. Form herefter til fire bøffer og steg på pande i olie eller på grill indtil gennemstegt.
Syltede gulerødder
- Skræl gulerødder og skær i tynde stave. Bland vand, sukker, eddike og salt og rør, indtil sukkeret er opløst. Hæld over gulerodsstavene og lad trække i mindst en time.