Indlægget er lavet i samarbejde med Multiform
Jeg har haft køkkener på hjernen på det sidste. Vi taler ikke verdenskøkkener eller restaurantkøkkener, men helt almindelige køkkener, som de fleste træder ind i på daglig basis for at tilberede dagens måltider. Som de, der følger fast med her på siden, nok har opdaget, så boede jeg indtil ikke så forfærdelig længe siden i Dublin. Da en god ven kom på besøg, var han forundret over mit lillebitte køkken, som var på størrelse med en skotøjsæske, og som i øvrigt var helt uden dagslys, hvis man altså ser bort fra vinduerne i stuen, som køkkenet hang sammen med. Det her ligger nogle år tilbage, så jeg husker ikke de præcise ord, men han nævnte noget om, at det ikke lige var disse omgivelser, han forestillede sig, når han læste med inde på bloggen. Jeg tror måske, at han havde tænkt, at jeg stod og fremstillede den ene irske stuvning efter den anden i et rustikt landkøkken med kobberpander- og gryder hængende ned fra loftet. Desværre ikke.
Da jeg i fjor flyttede tilbage til Danmark, blev situationen ikke meget bedre. Jeg hænger i dag på et kedeligt københavnerkøkken, som har så lidt charme, at det var udelukket som baggrund, da vi skulle fotografere forsiden til min kogebog. I stedet fik Sarah Coghill, som har fotograferet alle billederne i bogen, og jeg lov til at indtage køkkenet hjemme hos redaktøren for smagogbehag, hvis køkken er blandt de to fineste køkkener, jeg til dags dato har fået lov til at lave mad i. Det andet køkken besøgte jeg så sent som i sidste uge, da den søde boligblogger Malene fra Boligcious.dk havde fået en sjov tjans med at style et køkken fra Multiform. Hun var kommet på den fine idé at indrette køkkenet som en slags kærlighedshistorie.
Først ser man køkkenet, som det så ud hos ’hende’ før ’han’ kom ind i hendes liv, og dernæst hvordan ’hans’ køkken så ud før ’hun’ kom på banen. Slutvis giver stylingen et bud på, hvordan køkkenindretningen udvikler sig, når én plus én bliver til to (og måske tre eller fire). Det er en fantastisk fin fotoreportage, der er kommet ud af det, og I kan se den lige her. Malene havde været så rar at anbefale mig til Multiform, for der manglede også en blogger til at gøre det, det hele handler om i et køkken – at lave mad.
Noget af det, jeg holder allermest af, er simreretter, og nu hvor det for alvor er blevet koldt, var det helt oplagt at lave en ret, der for alvor varmer. Den skulle dog heller ikke tage alt for lang tid at lave, så jeg endte med at bikse en spansk inspireret gryderet med kyllingelår, chorizo, kikærter og tomat sammen. Chorizoen, som for guds skyld ikke må købes som skiveskåret pålæg/charcuterie, giver et fantastisk lækkert og krydret kick til retten, som i øvrigt både er nem at lave og dejligt økonomisk i denne tid, hvor der også skal være råd til både julegaver, juletræ og juleand.
Jeg kom lidt peberfrugt i retten til at komplimentere chorizoen, men har man andre gode sager i grøntsagsskuffen som eksempelvis bladselleri, porre eller gulerod, kan det også sagtens bruges. Og ønsker man at strække retten endnu mere, så kan man smide en ekstra håndfuld kikærter i.
Efter en hyggelig dag satte vi os til bords og spiste den varmende vintergryde, inden jeg atter måtte tilbage mod København og mit eget lille køkken på 4. sal. Jeg drømmer videre om det fantastiske køkken, jeg en skønne dag vil få, når jeg føler mig moden nok til at erhverve egen bolig. Her vil køkkenet få første prioritet, da det efter min mening – og måske ikke helt overraskende – er hjemmets hjerte.
Vintergryde med kylling, chorizo og kikærter – og lidt om køkkendrømme
Ingredienser
- 4 kyllingelår (hele, delt i to)
- Olie (til stegning)
- 250 g chorizo
- 1 løg (stort)
- 4 fed hvidløg
- 1 dåse kikærter (eller tilsvarende mængde udblødte og kogte kikærter)
- 1 dåse flåede tomater (eller hakkede tomater)
- 4 dl hønsefond (eller bouillon)
- 1 stk laurbærblade
- 2 peberfrugter
- Maizena (eller mel til jævning)
- 1 bredbladet persille (håndfuld hakket )
- Salt
- peber
Fremgangsmåde
- Krydr kyllingelårene med salt og peber og brun dem i olie en gryde og sæt til side.
- Skær chorizoen i tykke skiver og pil og hak løg og hvidløg. Steg chorizoskiverne i samme gryde og tilsæt dernæst løg og hvidløg og steg videre et par minutter, til løgene er klare.
- Kom kyllingelårene tilbage i gryden og tilsæt kikærter, flåede tomater (mos dem lidt med grydeskeen), hønsefond og laurbærblade. Læg låg på og lad det hele simre i ca. 40 minutter.
- Skær herefter peberfrugterne ud i et par centimeter lange strimler og kom i gryden. Lad det simre i yderligere 20 minutter, eller indtil kyllingelårene er møre. Fjern overskydende fedt i grydens top med en ske og jævn saucen til den ønskede konsistens. Smag til med salt og peber og drys med rigelige mængder bredbladet persille.
- Spis med godt brød og/eller kogte ris.