Skøn simremad med masser af saft og kraft. De braiserede oksehaler bliver smørmøre efter flere timers stille og rolig simren i gryden. Smagsgiverne er rødvin, tomat, løg, urter og pancetta, der giver en skøn sauce. Nyd retten med kartoffelmos (kan erstattes med ris eller polenta).
5 fra 3 stemmer
Servings: 4
Forberedelse30 minuttermin
Tilberedelse3 timert
I alt3 timert30 minuttermin
Ingredients
2løg
3-4fedhvidløg
2stilke bladselleri
Olie til stegning
1,5-2kgoksehaler skåret i grove stykker
125gpancetta eller bacon i tern
3spsk.tomatpuré
1dscherrytomater((kan erstattes af flåede eller hakkede tomater))
½flaske rødvin
3-4kvisterosmarin((og/eller timian))
3-4kvistebredbladet persille((kan udelades))
500gbrune champignon
4gulerødder
Majsstivelse
Salt, peber
Kartoffelmos:
1-1,5kgbagekartofler
25-50gsmør
1,5-2dlmælk
Salt, peber
Noter
Kartoffelmosen kan holdes lun i ovnen, til resten er klar. Så er der god tid til at rydde af, inden eventuelle gæster dukker op.
Fremgangsmåde
Pil og hak løg og hvidløg. Skær bladsellerien i fine tern. Varm en god sjat olie i en gryde, og brun oksehalerne på alle sider. Krydr med salt og peber, og sæt til side. Hæld lidt af fedtstoffet fra, hvis der er meget tilbage i gryden. Steg nu pancetta eller bacon i samme gryde, til det tager farve. Det skal ikke blive sprødt. Kom løg, hvidløg og bladselleri i gryden, og sautér videre, til løgene er klare. Kom oksehalerne tilbage i gryden sammen med tomatpuré, cherrytomater, rødvin og krydderurter (evt. bundet sammen med kødsnor). Læg låg på gryden, og lad den simre stille og roligt i 1,5 time.
Mens oksehalerne simrer, skærer du champignonerne i grove skiver. Rist dem i olie på en pande, og kom dem dernæst i gryden sammen med skrællede gulerødder skåret i grove tern. Lad gryden simre videre i cirka 1,5 timer ekstra, eller til oksehalerne er godt møre.
Jævn saucen med majsstivelse rørt ud i vand, og smag til med salt og peber.
Nyd de braiserede oksehaler med en god kartoffelmos.
Kartoffelmos
Skræl bagekartoflerne, og skær dem ud i grove tern. Kog dem i usaltet vand, til de er godt møre. Pisk dem til mos i en røremaskine eller med en kartoffelmoser sammen med mælk og smør. Mængden af mælk og smør afhænger af personlig smag - jeg kan godt lidt en ikke alt for tyk og grov mos med rigelige mængder smør. Smag til sidst til med salt og peber.