Yam pla muk, eller på dansk thailandsk salat med blæksprutte, er som resten af Thailands salater såsom larb (salat med kød, urter og stødt, ristet ris) og yam nua (salat med oksekød og frisk chili) ikke så kendte uden for Thailand, som de mange forskellige karryretter, den stærke tom yam suppe eller den milde pad thai. Det er en skam, for disse retter smager ikke bare forrygende, de er også fantastisk sunde, og så fungerer de perfekt som et frisk indslag i en middag bestående af den noget tungere thaimad som eksempelvis forårsruller eller de førnævnte karryretter.
Det var også netop tanken, da jeg lavede retten i går, hvor et par, der skal giftes til vinter, var inviteret til middag. Hun har bedt mig bage bryllupskagen, så jeg havde testet en kageopskrift, som de skulle smage. Kagen har det fantastiske navn “chocolate truffle torte”, og den er så god, at den bestemt skal bages igen. Jeg er jo nødt til at teste..ehm…dobbeltteste.
Jeg havde egentlig tænkte mig at lave noget med andebryst og jomfruhummer, men de ville gerne have thaimad. Planen var at holde det simpelt (for en gangs skyld), men da det kom mig for øre, at den kommende gom havde skippet både morgenmad og frokost for at have plads til den thaimad, som hun havde fortalt ham om, efter hun sidst spiste her, så jeg det som et grønt kort til gå til den.
Menuen endte derfor med at bestå af satay med jordnøddesovs og thailandsk agurkesalat, yam pla muk, oksekød i panang karry, and med thailandsk ingefærdip og wokstegte grøntsager (asparges, tender stem broccoli, babymajs, løg og shitakesvampe) i hvidløg og østerssovs. Der var næsten ikke plads til kagen bagefter, men det gik lige.
Jeg havde købt store, frosne blæksprutter uden arme i et asiatisk supermarked, som jeg ridsede med en kniv, inden de blev skåret i mindre stykker. Man kan dog sagtens bruge små blæksprutter med arme eller blande eksempelvis blæksprutterne med rejer og muslinger. Så har man i stedet en yam talay.
Yam pla muk (thailandsk salat med blæksprutte)
Ingredienser
- 2 store blæksprutter
- 2 fed hvidløg
- 1 – 2 små (røde chilier (birds eye))
- 2 – 3 stilke bladselleri (skåret i tynde skiver)
- 1 lille løg (skåret i tynde både)
- 2 forårsløg (skåret i skiver på skrå)
- en håndfuld koriander (hakket groft)
- en håndfuld udblødte glasnudler
- evt. 2 syltede hvidløg (kan købes i asiatiske butikker)
- citron- eller limejuice
- fiskesovs
- sukker
Fremgangsmåde
- Rids blæksprutterne på kryds og tværs på indersiden og skær i mindre stykker. Kom en smule vand tilsat salt i kog i en gryde. Kom blækspruttestykkerne i gryden og blancher dem under låg i cirka et minut (får de længere, vil de blive seje). Dræn dem og sæt til side. Stød hvidløg og chili i en morter. Bland med blækspruttestykkerne og tilsæt løg, bladselleri, forårsløg, koriander og glasnudler.
- Hvis der bruges syltede hvidløg, halveres de, de yderste lag og den hårde rod for enden fjernes, og de skæres i tynde skiver. Tilsæt dem sammen med 2 spiseskefulde af lagen. Smag til med citron- eller limejuice, fiskesovs og sukker. Mængden afhænger af ens individuelle smag (jeg brugte cirka saften af en halv citron, 2 spsk sukker og 3 spsk fiskesovs).