Bo Bech sagde i et af de seneste afsnit af Kokkekampen, at hvis man ikke kan lave en bearnaise, så kan man ikke lave mad (det er måske ikke ordret citeret, men det var det, han mente).
Jeg havde på daværende tidspunkt omkring fem forsøg på at lave bearnaise bag mig. De fire var mislykkede. Den eneste gang æggene og smørret ville, hvad de blev bedt om, var da jeg “snød” og lavede sovsen i foodprocessoren som tidligere beskrevet her på bloggen.
Da jeg hørte Bo Bech ytre ovennævnte sætning, tænkte jeg, at jeg kunne forholde mig til det på én af følgende tre måder:
- Okay, jeg kan ikke lave mad. Big deal.
- Fuck Bo Bech. Manden er en nar.
- Jeg tager det som en udfordring.
Som billedet for oven antyder, valgte jeg sidstnævnte, og endelig, endelig, endelig lykkedes det. Denne gang valgte jeg at følge Bo Bechs fremgangsmåde (eller det vil sige næsten. Jeg brugte vandbad).
Opskriften kræver ikke bearnaiseessens, men da jeg ved en fejl var kommet til at købe hvidvinseddike med estragon, da jeg skulle lave chutney her i weekenden (mere om det i de efterfølgende indlæg), brugte jeg det. Smagen var virkelig god (så god som mine mislykkede forsøg med essens, inden de skilte), og jeg kan godt lide, at man bruger finthakket skalotteløg direkte i sovsen istedet for at det bliver siet fra, som i mange andre opskrifter.
Jeg spiste bearnaisen med pandestegt kyllingefilet, ovnstegte kartofler med timian, ovnstegte hvidløgsfed og ærter. Ikke traditionelt ’tilbehør’ til bearnaise, men det smagte virkeligt lækkert.
Hjemmelavet bearnaise
Ingredienser
- 2 pastauriserede æggeblommer
- 1 spsk hvidvinseddike (gerne med estragon)
- 2 spsk vand
- salt
- 2 spsk skalotteløg (hakket fint)
- 250 g smør
- 2 spsk estragon (hakket fint)
- peber
Fremgangsmåde
- Smelt smørret langsomt. Hæld dernæst den klare del af smørret over i en skål. Den hvide, skummende del i bunden af gryden kasseres.
- Æggeblommer, hvidvinseddike, et drys salt og vand kommes i en anden skål, som stilles over et vandbad. Pisk indtil blandingen begynder at tykne.
- Tilsæt så skalotteløg og dernæst det klarede smør lidt efter lidt (først ganske lidt ad gangen og senere hen i en tynd stråle), mens der piskes hele tiden. Til sidst tilsættes estragon og peber. Tilsæt eventuelt en smule mere eddike eller salt hvis nødvendigt.