Boller i karry er en af de dejligt nemme hverdagsklassikere, som til trods for dens simplicitet altid vækker glæde blandt medspisere, når de træder ind i køkkenet, som kommer til at dufte skønt af karry, stegte løg og barndomsminder.
Selv om det er en ret, som jeg har kendt i lige så lang tid som eksempelvis frikadeller og høns i asparges, så er boller i karry alligevel ikke noget, som jeg helt forbinder med klassisk, dansk mad. Måske er det på grund af karryens eksotiske oprindelse. Selv i en klassisk opbagt sovs med frikadeller (for boller i karry er mere eller mindre blot kogte frikadeller i karrysovs) er jeg sikker på, at retten engang har virket lige så eksotisk hjemme i hverdagskøkkenet, som dim sum eller peking and er i dag for den generation, som er vokset op med spaghetti med kødsovs og fransk løgsuppe.
Boller i karry er meget nem at lave, og derfor egner den sig perfekt til hverdagskøkkenet, hvor det gerne må være enkelt og hurtigt at lave. Det var også netop årsagen til, at jeg valgte at lave denne omgang boller i karry kort tid før deadline på min hovedopgave, hvor overskuddet til at lave tidskrævende mad lå på et meget lille sted.
En anden god ting ved retten er, at den kan varieres efter smag og behag. Nogle tilsætter et revet æble, men man kan også gøre, som jeg gør, når jeg laver kylling i karry, og nøjes med at tilsætte et par teskefulde mangochutney. I min opskrift på boller i karry har jeg valgt at gøre begge dele, men man kan sagtens udelade den ene.
Boller i karry
Ingredienser
Kødboller
- 500 g svinekød
- 1 løg (hakket)
- ¾ dl mælk
- 1 æg
- 1 spsk rasp
- 2 spsk mel
- salt og peber
Karrysovs
- 1 spsk olie
- 15 g smør
- 2 – 4 tsk karry
- 1 tsk gurkemeje (valgfri)
- 1 løg (hakket fint)
- 1 æble (skrællet og revet)
- 3 spsk mel
- 4 dl mælk
- 3 dl vand (evt. kogevandet fra kødbollerne)
- 1 svineboillonterning (eller en tilsvarende mængde koncentreret svinefond)
- 2 tsk mangochutney
- salt og peber
Fremgangsmåde
Kødboller
- Start med at blande alle ingredienserne til farsen. Bring en stor gryde vand i kog, form farsen til små kødboller, og kog dem i cirka 10 minutter. Imens kødbollerne koger laves karrysovsen.
Karrysovs
- Varm smør og olie på en pande, tilsæt karry og gurkemeje og lad det “brænde af” (dvs. blive godt brunet). Tilsæt løg og svits det i cirka fem minutter. Tilsæt det revne æble og melet, og rør det hele godt sammen. Tilsæt mælken lidt efter lidt, så der laves en opbagt sovs. Tilsæt vand, svinebouillon og lad det simre, mens der smages til med salt, peber og eventuelt mangochutney. Ønskes der en tykkere sovs, jævner man blot med lidt Maizena eller mel blandet med mælk.
- Lige inden servering vendes kødbollerne i karrysovsen, så de varmes igennem. Server sammen ris og dampede grøntsager.