Der er et eller andet særligt hyggeligt over mad i pakker. Det kan være fisk pakket i et par lag bagepapir sammen med urter og en sjat vin, foliepakker smidt på grillen eller som her; lækkert skinkefyld med peberfrugt, løg og champignon drysset med lagret cheddar og pakket i butterdej. Fælles for dem alle er den følelse af en ‘kulinarisk gave’ de vækker, da åbningen af dem byder på overraskelse og (forhåbentligt) glæde hos spiseren, når fyldet afsløres.
I går valgte jeg at kaste mig ud i førnævnte butterdejspakker, og da de skulle udgøre aftensmåltidet, valgte jeg at lave store pakker, men man kan sagtens lave dem halvt så store eller endda i mini-udgave (så skal dejen rulles tyndt og fyldet hakkes lidt finere), hvis man vil servere dem som snacks til drinks.
Fyldet kan varieres i en uendelighed alt efter, hvad man lige har ved hånden. Jeg stod med lidt peberfrugt, som var begyndt at se noget trist ud og en bakke champignon, som var udvalgt som tilbehør til den svinemørbrad, jeg har i køleskabet, men hvor jeg sagtens kunne undvære et par stykker. Løg har jeg altid på lager. Disse ingredienser passede perfekt sammen med skinken, som jeg kogte den anden dag, og en god, lagret cheddar, som jeg lå inde med.
Næste gang jeg har en rest kødsauce tilovers, vil jeg også prøve at komme dem i butterdejspakkerne sammen med lidt revet ost, og jeg forestiller mig også, at de vil smage formidabelt med sauterede svampe, bacon og blå ost.
Opskriften her passer til omtrent fire personer, hvis man serverer en god salat og eventuelt lidt groft brød som tilbehør.
Vær opmærksom på, hvis de skal med på madpakken, at de smager bedst serveret lune.
Butterdejspakker med skinke, ost og peberfrugt
Ingredienser
- 200 g skinke
- 1 peberfrugt
- 1 løg
- 100 g champignon
- 1 spsk olie
- 1 tsk tørret eller finthakket frisk persille
- peber
- 400 g butterdej
- 100 g revet ost
- æg til pensling
Fremgangsmåde
- Hak skinken groft eller skær den i grove strimler. Skær peberfrugt og løg i grove tern og svits dem i olien på en varm pande. Imens skæres champignon i skiver og kommes på panden sammen med peber og persille. Lad det hele stege ved jævn varme i cirka fem minutter og sæt til side.
- Del butterdejen i fire og rul dem ud til store firkanter på cirka 20 x 20 centimeter. Læg fyldet på den ene halvdel af firkanterne, drys med revet ost, pensl kanterne med pisket æg og fold den anden halvdel dej over. Forsegl kanterne med en gaffel og pensl med pisket æg. Bag dem i en 200 grader varm ovn i 15 – 20 minutter indtil butterdejspakkerne er gyldne og sprøde. Server straks.