Det færdige resultat
Siden min genforening med det danske for under en uge siden, er mine smagsløg blevet forkælet med alt det, som jeg ikke har haft (nem) adgang til under mit næsten fem måneder lange ophold i Hong Kong. Foruden min mors thaimad, culottesteg, helstegt kylling og lækre salater, har menuen bestået af tærte og lammesteg – de to sidste vil være at finde på bloggen snart.
Igår stod den så på ærkedansk mad bestående af kartoffelsalat og frikadeller. Det kan diskuteres hvad, der egentlig er Danmarks nationalret. Nogle vil nok insistere på stegt flæsk med persillesovs, andre på flæskesteg. For mig er det frikadeller. Det var den ret, som vi danske frivillige serverede for vore udenlandske kollegaer, da jeg for år tilbage arbejdede i Thailand. Det er let, hurtig og billig mad, og så kan de laves uanset hvor i verden, man befinder sig modsat mange andre danske retter, hvor man ikke kan få fat i visse ingredienser. Raspen erstattes blot med brødkrummer.
Krydderier og hakket løg klar til at blive blandet med cremefraiche
Urter klippes i cremefraicheblandingen
Det kan iøvrigt være en god idé at koge kartoflerne uskrællede og så blot pille dem, når de er kølet af. Det gjorde vi dog ikke igår, men det hjælper med at holde på kartoflernes form. Pas iøvrigt på med at røre for meget i kartoffelsalaten, efter kartoflerne er tilsat cremefraicheblandingen og husk, at den kun bliver bedre af et par timer eller natten over på køl.
Jeg ved godt, at omtrent 99,9 procent af alle danskere vil insistere på, at lige netop deres mors frikadeller er de bedste i verden. Dette er ikke korrekt. Det er faktisk min mors, der er de bedste. Årsagen er den hemmelige ingrediens Maggi, som er en soyaagtig sovs, der får frikadellerne til at smage fantastisk. Maggi kan købes i de fleste større supermarkeder. Kig efter en brun flakse med et rødt og gult mærkat.
Når man laver frikadeller, kan det desuden være svært at finde den helt passende salt og pebermængde. Hvis man vil være helt sikker på, at de er krydret perfekt, så steg en smule af farsen og smag, inden resten steges.
Frikadeller med kartoffelsalat
Ingredienser
Kartoffelsalat
- 1,5 kg kartofler
- ½ L cremefraiche
- 3 spsk finthakket eller revet løg
- 2 tsk karry
- 1 – 2 spsk sød fransk sennep
- en håndfuld purløg
- en håndfuld dild
- salt og peber
Frikadeller
- 500 g svinefars
- 1 løg (hakket)
- 1 æg
- 2 spsk rasp
- 1 spsk mel
- ½ dl mælk
- 2 spsk Maggisauce (valgfri)
- salt og peber
- smør og olie
Fremgangsmåde
Kartoffelsalat
- Kartoflerne koges til de er lige akkurat møre, drænes og køles af. Bland cremefraiche med resten af ingredienserne (gem lidt purløg til pynt) og smag til. Skær kartoflerne i den ønskede størrelse og bland med cremefraicheblandingen. Lad kartoffelsalaten stå på køl, indtil den skal bruges. Server med frikadeller, roastbeef eller grillmad.
Frikadeller
- Bland alle ingredienserne og rør grundigt. Lad farsen hvile i køleskabet i en halv times tid, inden de steges i en klat smør og et sjat olie indtil de er gennemstegt. Server straks.