Det har vist aldrig været nogen hemmelighed, at jeg bruger alle mine penge på mad. Det kan godt være, at jeg ikke har råd til den der kjole, jeg spottede i et butiksvindue nede i byen, men jeg har altid råd til at spise godt, selv om jeg er en såkaldt fattig studerende. Foie gras, kaviar – you name it. Jeg ser det som en prioriteringssag. Jeg er dog ikke sikker på, at min bank har det på samme måde, så når fornuften en sjælden gang vinder over maven (det er sjældent), roder jeg rundt i køkkenskabene, i bunden af fryseren og i køleskabets kroge, for at fremtrylle et eller andet uden, som det ellers er normen, at have en færdig ide om, hvad jeg vil lave (noget der alt for ofte sender mig rundt i diverse supermarkeder for at finde lige netop den ingrediens til den ret, som min mave skriger efter).
Der er såmænd også andre fordele end de økonomiske. Det betyder mindre madspild (okay, det hænger sammen med det økonomiske, men selv hvis jeg havde en vis kropsdel fuld af penge, så ville madspild stadig være en frygtelig ting). En anden fordel er, at jeg ikke behøver at bevæge mig nogen steder. Det vil sige at jeg kan, hvis jeg vil vil, sidde i nattøj hele dagen, mens jeg arbejder hjemmefra (læs: læser madblade, tjekker mine yndlingsmadblogs og andet godt).
I dag var sådan en dag, hvor fornuften vandt. I fryseren fandt jeg en ørredfilet, i køleskabet en porre og en gulerod, mens køkkenskabene blandt andet bød på nudler, soya, honning og østerssovs. Det blev derfor til en, for mig ny ret, som jeg opfandt sådan lidt på henad vejen, efterhånden som jeg opdagede, hvilke ingredienser jeg havde til rådighed. Resultatet? Det smagte rigtig godt (hvis man lige ser bort fra, at jeg kom til at komme lidt for meget soya ved nudlerne, hvilket gjorde den for salt. Derfor tilsatte jeg lidt ekstra sukker, hvilket man skal passe lidt på med, når fisken, som i dette tilfælde, er glaseret og derfor er noget sød. Sød + sød = meget sød).
Honning- og soyaglaseret ørredfilet med stegte nudler
Ingredienser
- 1 ørredfilet (kan sagtens erstattes af andre fisk eller en kyllingefilet)
- olie og smør til stegning
- 1 spsk honning
- 1 spsk mørk soya
- 3 hvidløgsfed (skåret i tynde skiver)
- hakket (frisk chilipeber efter smag og behag)
- en spsk ingefær (hakket eller skåret i julienne (meget tynde stave))
- 1 gulerod skåret i julienne
- ½ porre skåret i tynde skiver på skrå
- 1 portion kogte ægnudler (jeg lavede en større portion og brugte 3 af de plader i en almindelig pakke, så der er lidt rester – det gør iøvrigt ikke noget, hvis de ikke er kogt 100% igennem)
- vand eller bouillon
- ½ spsk soya
- 1 spsk østerssovs
- 1 tsk sukker
- 1 – 2 forårsløg (skåret skråt i 2 cm lange stykker)
Fremgangsmåde
- Start med at forberede nudlerne. Forbered først alle ingredienserne. Varm derefter en sjat olie i en wok eller på en stor pande og svits hvidløg, ingefær og chili. Tilsæt herefter gulerod og porre og steg yderlige et par minutter. Tilsæt så nudlerne, østerssovs, soya og sukker. De kan nemt klistre meget sammen så tilsæt 1 – 2 dl vand eller bouillon under stegningen (tilsæt kun lidt ad gangen, da man ikke skal ende med en nuddelsuppe). Rør rundt yderligere et minut eller to og smag så til med sukker, østerssovs og soya, hvis der er behov. Sæt til side.
- På en pande opvarmes en lille sjat olie og en lille smule smør. Steg fisken. Min var ret tynd, så det blev kun et par minutter på hver side. Når fisken næsten er gennemstegt tilsættes soya og honning. Skru ned for varmen, så det ikke brænder på.
- Hvis nudlerne trænger til det varmes de lidt på wokken. Forårsløg tilsættes lige inden servering. Anret på en tallerken med fisken oven på. Hvis nudlerne ikke er så søde som mine var, kan man tilsætte en smule af soya-og honningblandingen fra panden.