Irish stew

Irish stew


Med mit forhold til Irland er det vist på tide, at den mest berømte irske ret (uden for landets grænser i hvert fald), figurerer her på bloggen. Irish stew, eller irsk stuvning om man vil, er en sammenkogt ret med lam, gulerødder, løg og kartofler. Det er en simpel ret, som ikke kræver meget tilberedning, inden den kommer i ovnen, hvor den passer sig selv i 1 ½ – 2 timer. Resultatet er en skøn, velsmagende og varmende ret med dejligt smørmørt kød.

Som nogen måske har bemærket, har flere af de sidste par opskrifter her på siden hørt under kategorien ‘efterårsmad’. Som nævnt flere gange er jeg i gang med at fylde fryseren med lækker mad, og ovenstående ret blev lavet med netop det i tankerne. Det er dog ingen hemmelighed, at jeg elsker denne type mad. Supper, simremad og alt den slags, som hører efteråret og vinteren til – og med det utilregnelige irske vejr, så er der rigeligt med regnvejrsdage til, at jeg kan nyde disse retter i fulde drag. Det var dog ikke tilfældet, da jeg gik i gang med denne portion Irish stew, og i øvrigt en portion chili con carne tidligere i dag. Det virkede som en god idé, da jeg gik i gang – lige indtil dagen udviklede sig til en af sommerens luneste dage her på den grønne ø.

Irish stew
Irish stew

Irish stew

Ingen bedømmelser endnu
Antal: 4 peroner

Ingredienser

  • 2 spsk olie
  • 500 g skalotteløg (pillede)
  • 2 – 3 gulerødder (skåret i grove stykker)
  • 1,3 kg lam i tern
  • 2 laurbærblade
  • et par kviste frisk timian
  • salt og peber
  • 9 dl lamme- eller grøntsagsbouillon/fond
  • 1 spsk worcestershire sauce
  • 1,5 kg mellemstore kartofler (skrællede og skåret i kvarte)
  • bredbladet persille (hakket (valgfri))

Fremgangsmåde

  • Indstil ovnen på 180 grader/160 grader varmluft.
  • Varm olien i en stor, ovnfast gryde og svits løg og gulerødder ganske kort. Tag dem op af gryden og tilsæt lammekødet (eventuelt ad flere omgange), som brunes godt på alle sider. Tag kødet op af gryden og fordel så kød, gulerødder og løg lagvis sammen med laurbærblade og timian. Sørg for at krydre med salt og peber mellem hvert lad. Til sidst hældes bouillon/fond rørt sammen med worcestershire sauce i gryden. Kartoflerne lægges på toppen (de behøver ikke være dækket af væden), der kommes låg på gryden, som stilles den forvarmede ovn i 1½ – 2 timer, eller indtil kødet er mørt.
  • Når retten er færdig, kan man eventuelt tage fyldet op af gryden og skumme noget af fedtet. Væden smages til (er der ikke nok, kan de suppleres med ekstra bouillon/fond), inden det hældes over fyldet – enten i portionsanretninger eller serveret i et stort fad. Drys med hakket persille.
Del indlægget
Abonner
Giv besked om
25 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments