Foto Chris Tonnesen
Det er en mandag midt i svampesæsonen, så derfor kommer der her en favorit fra Kødfri Mandag-bogen, som i øvrigt har vist sig at være så populær, at den nu bliver trykt i andet oplag (juhuu!). Min kødfri lasagne er fyldt med stegte svampe, løg og hvidløg i lækker harmoni med ostefyldt bechamelsauce og sauteret spinat. Jeg vil vove at påstå, at selv kødelskere vil absolut ikke mangle noget, hvis du stiller denne her sag foran dem.
Selv om der er tale om en vegetarlasagne, så er der rigtig meget smag, da svampe er rige på den 5. grundsmag, umami, som også kendetegner smagen af kød. Man kunne også have valgt at gå tomat-vejen her, men jeg synes, at svampene, bechamelsaucen og spinaten klæder hinanden så dejligt, at denne her enkle udgave er bedre.
Servér gerne en god salat med en dejlig syrlig vinaigrette, som kan give en lille smule modspil til bechamelsaucen.
Foto Chris Tonnesen
Du kan sagtens bruge helt almindelige champignons i lasagnen her, eller du kan gøre som jeg og blande forskellige svampe sammen. Jeg er glad for at bruge svampe som portobello, markchampignons, kejserhatte, shitake og kantareller. Sidstnævnte kan dog drille lidt, når man skal rense dem, og jeg har slet ikke tålmodighed til at sidde og børste jorden af (for alligevel at opleve denne der irriterende knasen mellem tænderne, når jeg spiser dem). Jeg er efter råd fra eksperter derfor gået over til at skylle dem. Når de kommer på panden, så smider de alligevel deres væde, så derfor sker der ikke det store ved, at de suger lidt vand til sig under rensningen. Har du tid, kan du også lade dem tørre nogle timer eller natten over på et rent viskestykke.
Foto Chris Tonnesen
Vegetarlasagne med svampe og spinat
Ingredienser
- 1 mellemstort løg
- 4 fed hvidløg
- 800 g blandede svampe (fx portobello, champignon, kejserhatte og shitake)
- 400 g babyspinat
- Olie til stegning
- 2 tsk. balsamicoeddike
- 1 portion behamelsauce
- 6 friske lasagneplader
- 2 dl panko (kan erstattes med rasp – brug da lidt mindre)
- 1 håndfuld friske urter (fx bredbladet persille, oregano og basilikum Salt, peber)
- 25 smør
- 3 spsk mel
- 5 dl sødmælk
- En håndfuld revet ost (jeg er glad for at bruge alm. skæreost, som jeg river)
- ½ tsk stødt eller fintrevet muskatnød
- Salt (hvid peber)
Fremgangsmåde
- Pil og hak løg og hvidløg. Skyl babyspinaten grundigt, og hak den. Hak ligeledes svampene groft. Varm en sjat olie på en pande, og sautér løg og hvidløg, til løgene er klare. Kom babyspinaten ved, og steg videre, til spinaten falder sammen, og væden fordamper. Hæld pandens indhold i en skål.
- Varm lidt mere olie på samme pande, og steg nu svampene, til de har afgivet deres væde og begynder at tage farve. Tilsæt eddiken, og lad den koge ind. Krydr nu svampene med salt og peber, og vend dem med løgene og spinaten.
- Kom 1⁄3 af svampefyldet i et ovnfast fad, og hæld en smule bechamelsauce oven på (se billedet længere oppe). Læg 1⁄3 af lasagnepladerne oven på, og gentag processen. Slut af med et generøst lag bechamelsauce.
- Hak urterne, og bland dem med pankorasp, 2 spiseskefulde olivenolie, salt og peber. Drys blandingen på lasagnen, og bag den i en 200 grader varm ovn i 20-30 minutter, til brødkrummerne er sprøde og gyldne.
- Servér gerne svampelasagnen med en god salat med vinaigrette til at give lidt modspil til bechamelsaucen.
Bechamelsauce
- Smelt smørret i en gryde, og lad det bruse af. Tilsæt mel, og rør grundigt. Pisk mælken i lidt efter lidt, så der dannes en opbagt sauce (uden klumper vel at mærke). Tilsæt nu resten af ingredienserne, lad det hele simre ved lav varme, til osten er smeltet. Smag til.