Foto Colombus Leth
Kylling med svampesauce er en ægte efterårsklassiker. Det er en af de retter, jeg vender tilbage til, når dagene bliver kortere, og kulden presser sig på. Især lige nu hvor det er højsæson for svampe. Tidligere på ugen delte jeg opskriften på en lækker mac and cheese, der også havde fået et ekstra skud umami i form af kejserhatte og brune champignon.
Svampe er desuden en råvare, der ikke gør min kærlighed til det nordiske efterår mindre. Både fordi de smager himmelsk, og fordi mulighederne nærmest er uendelige. Se eksempelvis det her indlæg med 10 opskrifter med svampe, som jeg delte for et par år tilbage.
Kylling med svampesauce til de kolde dage
I denne kylling med svampesauce er der ikke sparet på de lækre ingredienser. De kan med sikkerhed tilføre lidt varme til en kold efterårsdag. Retten her bevæger sig ind i genren for “comfort food”. Hvis du har læst med her i noget tid, er der vist ingen tvivl om, at jeg har en forkærlighed for lige netop dette. En kærlighed, der især blomstrer i den årstid, vi bevæger os mod netop nu. Findes der noget bedre end at komme hjem til en omgang comfort food? Særligt efter en lang dag på farten, hvor rusk, regn og kolde temperaturer har udfordret. Ikke hvis I spørger mig.
Når I kaster jer ud i opskriften, vil jeg klart anbefale ikke at udelade portvinen, da den runder smagen af og tilfører ekstra dybde til saucen.
Retten kan serveres sammen en en lækker cremet kartoffelmos (evt. den samme som jeg bruger i min millionbøf) eller med sprøde ovnstegte kartofler. Hvis tiden er knap, eller hvis overskuddet til mere tilberedning ikke er der, så går man heller ikke galt i byen med en simpel portion ris. Ja, pasta er faktisk også glimrende til.
Et tip til svampesaucens farve
Inden du kaster dig over gryderne, skal du være opmærksom på, at farven på saucen afhænger af de benyttede svampe, samt hvor hårdt du rister dem. Giv eventuelt saucen en dråbe kulør eller to, hvis du ønsker mere farve.
Kylling med svampesauce
Ingredienser
- 4 kyllingefileter
- Olie til stegning
- 1 løg
- 2 fed hvidløg
- 500 g blandede svampe (fx kejsehatte, shiitake og bøgehatte)
- 1 dl portvin
- 1 spsk. balsamicoeddike
- 2,5 dl hønsefond
- 2 dl piskefløde
- Majsstivelse
- Snittet purløg og persille til pynt
- Salt, peber
Fremgangsmåde
- Brun kyllingefileterne i olie på en varm pande, krydr med salt og peber, og sæt dem til side.
- Pil og hak løg og hvidløg, og skær svampene i mundrette stykker.
- Sautér svampene i olie på samme pande, til de smider deres væde og tager farve. Tilsæt lidt ekstra olie hvis nødvendigt, og kom nu løg og hvidløg på panden. Sautér videre, til løgene er klare. Tilsæt portvinen og balsamicoeddiken, og kog ind til det halve. Kom nu hønsefond ved, og kom kyllingefileterne tilbage på panden. Læg låg på, og lad dem simre stille og roligt i 7-8 minutter, til de er gennemstegte.
- Kom til sidst fløden ved, bring atter saucen op til kogepunktet, og smag til med salt og peber. Jævn eventuelt med lidt majsstivelse rørt op i vand.
- Drys urterne over kyllingen ved servering.
- Nyd eventuelt retten med ovnstegte kartofler, kartoffelmos, ris eller pasta.
Opskriften er udviklet til Boligliv.