Selv kødelskere som undertegnede trænger ind imellem til en lækker salat, så da jeg stod med en 1.750 g tung økologisk kylling i supermarkedet, og en weekend med babysitting og madlavning foran mig, tænkte jeg, at jeg skulle gøre en ære i at få så meget som muligt ud af de 158 kroner, som den knap så SU-venlige krabat koster.
Det resulterede i ovenstående salat, som foruden kylling bestod af salatblade, rødløg, gulerødder, agurk, sprød bacon, ost i tern, de lækreste hjemmelavede croutoner og tomater plyndret direkte fra min mors drivhus. Dertil rørte jeg en dejlig karry- og mangodressing.
Jeg brugte blot et enkelt kyllingebryst til to salater, så planen er at lave høns i asparges med resten af kødet til morgendagens aftensmåltid, mens vi til frokost vil nyde en hjemmelavet hønsekødsuppe lavet af kogevandet fra kyllingen, som dernæst fik lov til at simre ganske blidt med kyllingeskroget i et par timer.
Jeg brugte, som nævnt, kød fra en hel kylling, som jeg havde ladet simre stille og roligt i næsten to timer sammen med et par porretoppe, to gulerødder og cirka 10 sorte peberkorn. Man kan dog sagtens nøjes med at bruge en kyllingefilet eller to stegt i ovnen under sølvpapir i cirka 25 – 30 minutter ved 180 grader.
Osteternene var emmentaler, men andre faste oste kan sagtens bruges. Prøv eksempelvis den fantastiske Vesterhavsost, eller måske en god, lagret cheddar.
Salat med kylling, bacon, ost og hjemmelavede croutoner
Ingredienser
- Et par skiver hvidt brød
- 3 spsk olie
- salt og peber
- krydderier efter smag (jeg brugte et krydderurtemix)
- ½ pakke bacon
- 1 – 2 kogte/stegte kyllingefileter (se fremgangsmåde i indlæg)
- en stor håndfuld blandede salatblade
- ½ rødløg i tynde skiver
- 1 gulerod i tern
- 0,25 agurk (halveret og skåret i skiver)
- 2 store tomater eller et par små i store tern
- 50 – 100 g ost i tern
Karry- og mangodressing
- 1 dl cremefraiche
- 1 spsk mayonnaise
- 1 – 2 spsk mangochutney
- 1 spsk karry
- 1 – 2 tsk citronsaft
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Forvarm ovnen til 175 grader. Skær brødet i tern og vend det med en blanding af olie, salt, peber og krydderier. Bag dem i ovnen i cirka 10 – 15 minutter til de er sprøde og gyldne. Imens skæres bacon i mindre stykker og steges sprød på en varm pande. Skær kyllingen i mindre stykker og anret det sammen med croutoner, bacon, ost og salat på en tallerken.
- Bland alle ingredienserne til karry- og mangodressingen, smag til, og lad den trække en smule inden servering.