Hemmeligheden bag en særligt lækker kanapé er for mig at vælge de rigtige ingredienser. Man kan her indskyde, at det naturligvis gælder alt inden for gastronomiens verden, men da kanapéer er simple, små hapsere, som helst ikke skal kræve alt for meget tilberedning (da der oftest skal laves mere end én slags), betyder det endnu mere, hvilke ingredienser man vælger, da det er kvaliteten af disse, og ikke det håndværket bag, der vil vække begejstring blandt medspisere.
Denne udgave med laks og flødeost rørt med friske urter er fantastisk nem at lave. Den fungerede som én ud af tre forskellige kanapéer, jeg lavede til et middagsselskab i sidste uge (de to andre bestod af rosastegt oksefilet med peberrodscreme og kyllingelevermousse med portvinspocheret pære). Denne her var den nemmeste af de tre, og den klassiske kombination af laks og flødeost går man aldrig galt i byen med.
Jeg havde fået fingrene i et par lækre, fede skiver koldrøget laks, og som nævnt allerede, kan det godt betale sig at betale lidt ekstra for en særligt god af slagsen fra din lokale deli eller fiskebutik. Der er utroligt stor forskel på laks, har jeg erfaret de senere år. Åbenbaringen kom, da jeg for et par år siden faldt over ordentligt stykke vildlaks på tilbud her i Irland. Selv på tilbud var det dyrere end supermarkedernes typiske variant, men oh hvilken fryd det var på tungen. Fed, blød og med en gennemtrængende røgsmag, som udfordrede uden på nogen måde at kamme over. Formidabelt.
Kanapé med koldrøget laks med urter og flødeost
Ingredienser
- et par skiver koldrøget laks
- ½ baguette
- 200 g flødeost
- friske krydderurter (- gerne persille, dild og purløg)
- 2 spsk citronsaft
- Salt, peber
- 1 lille rødløg
- Dild til pynt
Fremgangsmåde
- Skær brødet i tynde skiver, og rist det i en varm ovn, indtil det er sprødt. Lad det køle af. Rør flødeosten med hakkede krydderurter og citronsaft, inden den smages til med salt og peber. Fordel det på brødskiverne, eventuelt ved hjælp af en sprøjtepose, og top med små stykker laks. Hak rødløget, og fordel en smule ovenpå laksen sammen med frisk dild.