Julemåneden er for alvor skudt i gang, og med sneens indtog er det umuligt ikke at komme i julestemning. Jeg har allerede købt ind til peberkagehus (og halvdelen af pynten er blevet spist), og årets første mince pies er blevet indtaget. Derfor tænkte jeg, at det var på tide at få en ny juleopskrift på bloggen i form af hjemmelavet leverpostej. Der er allerede andre juleopskrifter som stegte sild i eddike, kandiserede æbler og risengrød, men jeg lover, at der vil komme flere i den kommende tid. Jeg elsker julen med alt dens trængsel og alarm, juletræer og julemad. Måske er det fordi, jeg forbinder julen med nærvær og hygge, og for mig hænger sidstnævnte altid sammen med god mad.
Lun leverpostej er noget, som jeg elsker at spise hele året, men når jeg kalder den juleopskrift, så skyldes det blot, at ethvert julefrokostbord i min bog bør have en god omgang leverpostej med sprød bacon og stegte champignons. Selv om det er så simpelt, og der er et utal af andre retter at vælge imellem, så finder jeg den hjemmelavede version af denne frokostklassiker nærmest uimodståelig.
Jeg har allerede lagt én opskrift på hjemmelavet leverpostej på bloggen, som er en anelse mere traditionel, da bruger spæk i den opskrift. I denne nye opskrift på leverpostej nøjes jeg dog med smør, og jeg må sige, at resultatet blev fremragende. Konsistensen var finere end den anden, og smagen var helt i top.
Jeg tror, at mange måske holder sig tilbage fra at lave hjemmelavet leverpostej, da sådan en rå levermasse mildest talt er usexet. Især hvis man laver en stor portion, og halvdelen af ens køkkenværktøj er smurt ind i det, når postejen ryger i ovnen. Hemmeligheden ved en mindre traumatiserende leverpostejsoplevelse, har jeg erfaret, er at lave mindre portioner. På den måde er der mindre opvask, og det hele kan være i én foodprocessor eller blender.
Opskriften passer til cirka 6 – 8 personer.
Leverpostej
Ingredienser
- 250 g smør
- 500 g svinelever
- 2 løg
- 2 æg
- 2 ansjoser
- 1 dl hvedemel
- 0,5 dl fløde
- 0,5 tsk allehånde
- 2 tsk salt
- 1 tsk peber
- 100 g bacon
Fremgangsmåde
- Smelt smørret, og hak løgene groft.Kom resten af ingredienserne på nær bacon i en foodprocessor eller i en blender sammen med det smeltede smør og hakket løg. Blend til en ensartet masse, og hæld blandingen i otte små, ovnfaste forme, som kan rumme cirka 1,5 dl. Stil formene i et vandbad, skær bacon i mindre stykker og fordel ovenpå postejerne.
- Bag leverpostejerne midt i en 180 grader varm ovn i 30 minutter.
- Tip: Man kan bage leverpostejen i en større form, men så forlænges bagetiden. Bruger man en form, der kan rumme 4,5 dl, skal leverpostejen bages i cirka 45 minutter.