Risotto med svampe og parmesan

Risotto med svampe


Foto Chris Tonnesen
Jeg har netop fået min nye kogebog Kødfri Mandag i hænderne, og hvor er det en fantastisk oplevelse, at mærke den for første gang. Den kom fra trykkeriet tidligere på ugen, og i går var jeg inde på forlaget for at se den med egne øjne. Jeg har naturligvis set den i PDF-form på skærmen tidligere, men uanset hvor digitaliseret en verden, vi bevæger os ud i, vil det aldrig overgå at stå med noget i hænderne og fornemme både vægt og materialer. Når det gælder begge dele, så er der tale om en bog med substans. Materialerne på både omslag og siderne er utroligt lækkert på en lidt rå og rustik facon. Det passer både til min madstil og bogens tema, og så vejer den knap et kilo – det ved jeg, fordi vi lavede en lille gættekonkurrence, som blev afgjort med brevvægt. Rent æstetisk er den blevet lige det, jeg havde håbet på, og det er bestemt ikke noget, man kan tage for givet.

Umami-rige svampe

I anledningen af bogens vej fra trykkeriet til mine hænder, vil jeg i dag dele en af de rigtig gode efterårsopskrifter fra bogen. Der er tale om en suveræn svamperisotto, som passer perfekt til en kold, våd og blæsende efterårsdag. Svamperisottoen symboliserer meget godt det, jeg vil fortælle med bogen – at man altså ikke behøver at lide afsavn, selv hvis man er kødelsker og skærer ned på kødforbruget en dag eller to om ugen. Når du fjerner kødet fra et måltid, så kan du som kødspiser let kan savne den såkaldte umami-smag. Den bliver i øvrigt også kaldt den femte grundsmag. Jeg bruger derfor gerne andre umami-rige ingredienser som svampe og parmesan, der begge indgår denne dejlige risotto.
Risotto kan både fungere som forret eller hovedret. Vælger du at servere den som det første, så sørg for guds skyld at lave afmålte portioner. Risotto fylder nemlig godt i maven. Det vil være en skam, hvis der ikke er plads til resten af de retter, der venter.

Risotto med svampe og parmesan

Risotto med svampe og parmesan

Super skøn risotto med stor smag fra vinen, svampene og parmesanen. Opskriften passer som forret til 6 personer eller som hovedret til 4 personer. 
4,78 fra 27 stemmer
Antal: 4
Forberedelse20 minutter
Tilberedelse20 minutter
I alt40 minutter

Ingredienser

  • 500 g rensede svampe (fx kantareller, champignon, portobello, bøgehat)
  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • Olie til stegning
  • 300 g risottoris
  • 1 l grøntsagsbouillon ((eller hønsebouillon))
  • 2,5 dl hvidvin
  • 75 g smør
  • 100 g friskrevet parmesan
  • ½ bdt. hakket persille
  • Salt, peber

Noter

Brug gerne flere forskellige slags svampe i opskriften, hvis du har mulighed for det. Du kan dog også udelukkende bruge almindelige champignons, hvis det er det, der er tilgængeligt for dig. 

Fremgangsmåde

  • Hak halvdelen af svampene, og skær resten i mundrette stykker, hvis de er store. Pil og hak løg og hvidløg, og steg begge dele i olie et par minutter, uden at de tager farve. Tilsæt de hakkede svampe, og lad dem stege med et par minutter.
  • Skru nu op for varmen, tilsæt risene, og svits et minuts tid. Tilsæt hvidvinen, og rør ofte, til den er fordampet. Hæld bouillonen i lidt efter lidt, så den langsomt arbejdes ind i risen under hyppig omrøring. Fortsæt med det, til risene er kogt færdige. De skal være møre, men stadig have bid. Det tager cirka 15 minutter. Tilsæt 50 g smør, parmesan og persille, og smag til med salt og peber.
  • Steg de resterende svampe i resten af smørret, mens risene simrer. Krydr med salt og peber, og kom dem i risottoen lige inden servering.
  • Servér med ekstra parmesan.
Del indlægget
4,78 from 27 votes (22 ratings without comment)
Abonner
Giv besked om
22 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments